Hlavní obsah

Kostým znamená jistotu

Právo, Novinky, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos je tomu sto dvacet let, co do světa módy vstoupil dámský kostým. Od té doby se ještě nepřihodilo, že by ho móda zatratila. Naopak, stal se takřka nezbytnou součástí šatníku, protože v něm lze zvládnout každou situaci.

Článek

Psal se rok 1887, kdy měl modelový dům Redfern v Londýně navrhnout pro princeznu waleskou oblečení, ve kterém by se mohla objevovat i na vojenských přehlídkách a nepůsobila tam v romantickém oděvu jako pěst na oko. A tak se zrodil první klasický kostým, sestávající z dlouhé úzké sukně, blůzky a kabátku na způsob pánského saka.

I klasika se mění

Současný kostým má nepřeberně tváří. Je nutné kalkulovat s tím, že čím bude avantgardnější, tím kratší lze očekávat jeho módní životnost. Pokud má vydržet déle, vyplatí se investovat větší částku peněz do kvalitního materiálu a dokonalého zpracování jednoduchého střihu, který budou aktualizovat doplňky.

Mezi znaky letošních trendů v kostýmové tvorbě nelze přehlédnout:
* důraz na vestičku, která se nosí do saka i samostatně
* přetrvávající zkrácenou délku kabátku, často s výrazně zakulacenými klopami
* sedmiosminové kalhoty
* doširoka otevřené ležaté límce
* zapínání řešené zipem, sponou, přezkami nebo vázačkou
* proužkované a kostkované dezény

Zákonitosti zůstávají

Jen málokdy lze vzít kostýmový kabátek samostatně k některé jiné oděvní součásti. Zrada je většinou skryta v odlišnosti materiálů, které spolu nekorespondují. Elegance kostýmu nejvíc vynikne v jeho jednolitosti.

Sako se nezapíná, má být vidět to, co je pod ním. Komu vadí vlající přední díly, může použít spojovací řetízek s klipsami, popřípadě větší podélnou brož.

Ani vysloveně pánský typ kostýmu nemůže být nudný, když je podle situace nápaditě obměňován halenkami, tričky, bižuterií, šátky, textilní květinou na klopě a podobnými drobnostmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám