Hlavní obsah

Valentýn ve znamení dárečků

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už svátek zamilovaných bereme vážně či nikoli, valentýnské špásování se blíží a s ním i nakupování různých roztomilých pošetilostí. Dokonce se tento zvyk šíří i mezi přáteli. Koneckonců, proč ne, radosti přece není nikdy dost.

Článek

Současní odpůrci manželství by si nejspíš rozuměli s císařem Markem Aureliem Claudiem, který chtěl tuto instituci zrušit. Nepotřeboval totiž ve svém vojsku ženáče, kteří by víc než na boj mysleli na své drahé doma. Vládcových zákazů ovšem nedbal římský lékař a kněz jménem Valentýn. Oddával milující se mladé lidi, jako by se nechumelilo. Stihl ho za to trest největší.

Ve vězení se ještě stačil zamilovat do slepé dcery žalářníka, a než si ho podal kat, poslal jí 14. února roku 269 své poslední vyznání. Končilo slovy "Od Tvého Valentýna".

Růžová není náhodná

Valentýnské dárečky se topí v růžové barvě, což není náhoda. Důvodem je legenda, podle které nad hrobem statečného kněze za římskými hradbami vykvetly růžové květy mandlovníku. Takže nebude-li dárek růžový, měla by na něm být aspoň mašle téhle barvy.

* Nejběžnější pozornost pro ženy představují květiny, kterými se celkem nedá nic zkazit. Podle francouzské květomluvy však nejsou příliš vhodné karafiáty, neboť vyjadřují určitou liknavost. Žlutá růže zase hovoří o přátelství, nikoli o lásce. Narcisy jsou v některých zemích symbolem neopětované lásky.

* Různými srdíčkovými bonboniérami se dá snadno šlápnout vedle v případě, že obdarovaná osoba drží redukční dietu nebo trpí cukrovkou.

* Vděčným dárkovým zbožím je kosmetika, svíčky, bižuterie, šátky a jiné drobné doplňky.

* K oslavě valentýnského svátku se hodí rovněž prádlo denní i noční. Dá se na trhu najít i s výmluvnými a často vtipnými potisky.

Dívku potěší jemný náramek z růžových perliček. FOTO: Perl Bohemica

Červená jitří smysly

Je prokázáno, že červená působí na člověka vzrušivě, na muže víc než na ženy. Právě proto je dámské prádlo v této barvě považováno za prostředek vzbuzující vášeň. Obdobně bývá však posuzováno i černé. Obě možnosti se tedy vloudily do dárků z lásky, s jednoznačným cílem povzbudit partnery k rozpustilostem.

Pokud muž daruje své dívce prádlo, potěší zároveň sebe. Foto: Victoria ´s Secret

Ty byly součástí předjarních radovánek ještě dávno před Valentýnem.

V polovině února lidé v pohanském rituálu oslavovali obrodu přírody, začínající pářením ptactva.

Vznikl z toho anglický výraz pro milence - love-birds. Na počest římské bohyně manželství Juno se 15. února konaly oslavy nazývané Lupercalia, zasvěcené bůžkovi pastýřů Faunovi. Děvčata házela do velké nádoby lístečky se svým jménem a muži si každý po jednom vytáhli. Získali, řečeno dnešním slovníkem, svou dívku roku a další šanci dostali až po dvanácti měsících. Z toho si tedy příklad brát nemusíme, ale za malé odbočení z všedního dne svátek sv. Valentýna jistě stojí, i když zrovna nelítáme v lásce až po uši.

Reklama

Související témata:

Související články

Valentýnské milování umocní také dobré jídlo

Na rozdíl od jiných svátků nemá u nás sv. Valentýn pevný jídelníček. Přesto se v něm některé potraviny objevují častěji. Lidé jim totiž odedávna přikládají...

Výběr článků

Načítám