Hlavní obsah

Valentýnské milování umocní také dobré jídlo

Právo, Eva Müllerová

Na rozdíl od jiných svátků nemá u nás sv. Valentýn pevný jídelníček. Přesto se v něm některé potraviny objevují častěji. Lidé jim totiž odedávna přikládají v oblasti lásky velký magický účinek.

Článek

Po staletí se člověk snažil zpestřit svůj sex pomocí určitých jídel. Proto zkoušel kdeco, lahůdky i pokrmy zcela nechutné. Víra v erotizující účinek některých pokrmů trvá dodnes. Pro povzbuzení sexuální touhy si tedy i dnešní zamilovaní dopřávají kaviár a šampaňské, asi vůbec nejproslulejší afrodiziaka.

Co takhle celer?

Psycholog Slavomil Hubálek ze společnosti Alea-psychologie ale tvrdí, že se jednoznačný erotizujícící účinek potravin zatím nepodařilo prokázat:

"Kdyby to tak bylo, pak by farmaceutické společnosti neprodávaly za velké peníze viagru, ale třeba výtažky z celeru." Připouští však, že dobré jídlo, vybrané a připravené podle chuti partnera či partnerky, dokáže vztah dvou lidí podpořit.

Nejde ovšem o nějaké magické či afrodiziakální kouzlo jistých potravin, ale o psychologický účinek krásné chvíle, kdy člověk ví, že ten druhý přemýšlel o jeho přáních a jemu pro radost je také realizoval.

Vaření je přece určitý druh alchymie, a jídlo dnes už není jen nástrojem k uspokojení základní lidské potřeby. Správná kombinace surovin a koření navodí u stolu příjemnou atmosféru a dobře nasycený člověk se stává milejším. Už ve středověku dobře věděli, že jídlo uvařené s láskou dokáže zázraky. Kam pozve mladík dívku na první schůzku? Do příjemné restaurace! A co udělá ona, když ho chce překvapit o svátku zamilovaných? Uvaří báječnou večeři.

Prohřejí bedra

A jak to bylo se slavnými elixíry lásky, jež se připravovaly už v dávné minulosti? Podle Scotta Cunninghama, který se kulinářskou magií zabýval přes dvacet let, nepůsobily tyhle nápoje na hlavu a na myšlení, ale zejména na oblast bederní, již rozehřívaly.

Ovšem podat takový drink nic netušícímu člověku v touze dostat ho do postele bude prý marná snaha a ztráta času. Při problémech se sexem je nejlepší svěřit se do rukou odborníka. Jídlo má totiž moc jen velmi omezenou, tvrdí i tento uznávaný kulinářský mág.

Pro sladký večer něco sladkého

Dobrý nutriční terapeut umí ušít jídelníček na míru pro každou nemoc. Co když ale pacient ochoří láskou, zeptali jsme se studentů a studentek Vyšší odborné zdravotnické školy v Praze, kteří tu zmíněný obor studují. Dívky se shodly, že láska určitě prochází žaludkem. Dobré jídlo vytváří i dobré vztahy, tím si je Veronika a Míša doplňuje, že hladová má hodně špatnou náladu. Lenka dokonce tvrdí, že s prázdným bříškem není na milostný cit ani pomyšlení. Jen Petr přísloví nevěří, protože se u něho neosvědčilo. A jak by tedy budoucí nutriční terapeutky a terapeuti řešili onemocnění láskou? Vlasta by přistoupila k problému v duchu dnešních trendů výživy. Chorým láskou by poradila dietu lehce stravitelnou, s množstvím ovoce a zeleniny.

Nesměla by v ní chybět ani vejce, to kvůli kvalitní bílkovině i potenci. Klára by se zase držela lékořice, podle receptu ze známé písně Václava Neckáře. Andrea by naopak doporučila metodu, jak říká, bezláskovou - nejprve pro útěchu kousek čokolády, pak trochu alkoholu a nakonec bujarou společnost přátel. Jen Veronika smutně povzdechla, že kdyby takovou dietu znala, tak si ji sama naordinuje.

A čím že naše budoucí dietní sestřičky překvapí své partnery v letošním svatovalentýnském menu? Pro sladký večer to bude určitě něco sladkého, tvrdí Monika. Klára přidá i dobré červené vínko, protože to je barva lásky. Lenka podle situace doporučí ústřice či hodně celeru a Míša se k věci postavila pragmaticky - u stolu krátce, v posteli dlouho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám