Hlavní obsah

Nic nedělat, a přitom zbohatnout

Právo, Olina Táborská

Máte-li právě doma potomka, který dostudoval, ale nezačal si budovat kariéru, nezoufejte. A nebojte se, že ho budete muset živit. Může být úspěšnější než ti, kteří začali hned po škole pracovat ve firmách. Že k úspěchu vede lenost a ne dřina, poznal Fred Gratzon a napsal o tom knížku Leností k úspěchu.

Článek

Jako čerstvý bakalář nastoupil do státní služby a po dvou měsících ho vyhodili. Otec nazval kluka lenochem, který si nebuduje kariéru a nic z něj nebude.

"Když musím, tak pracuju," kontroval Fred. "A to je přesně ono!" křičel táta. "Někdo ti musí pořád držet nůž pod krkem. Jsi schopen zajít do extrému, aby ses vyhnul práci, a pak, když už nemáš jinou šanci, pracuješ o trochu víc ve snaze si to svoje zaměstnání co nejvíc zjednodušit. Místo toho, abys hlavně dělal, co tvoje práce vyžaduje. S takovým postojem to nikam nedotáhneš!" Netušil, že kritizovaný postoj k práci vystřelí jeho syna mezi nejúspěšnější podnikatele s ročním obratem 400 miliónů dolarů.

Fred nikdy nedělal v oboru, který vystudoval. V roce 1967 se dočetl v magazínu Time, že Beatles praktikují meditaci, a začal se o ni zajímat, až se stal jejím učitelem. To ho proslavilo. Byl tváří prestižních magazínů i televizních rozhovorů. Nicméně zbohatnul hlavně na založení zmrzlinářské a telekomunikační firmy.

"Tuhle knihu jsem napsal proto, abych se o svůj názor na lenost podělil a přivedl ke štěstí, blahobytu, zdraví a naplnění i ostatní," svěřil se autor a dodává: "Mimochodem, táta žil ještě dost dlouho, aby se mohl těšit i ze šoku způsobeného mým podnikatelským úspěchem."

V čem tkví kouzlo, které Fred Gratzon objevil?
* Ve výběru povolání.
* V pocitu, že práce je váš koníček.
Jak objevit to své povolání?
* Pokuste se zjistit, v čem vynikáte.
* Máte-li při výkonu určité činnosti pocit euforie, jste na správné cestě.
Jak poznat, že jste své povolání ještě nenašli?
* Práce vám připadá jako monotónní rutina.
* V neděli večer ztrácíte náladu a v pátek odpoledne ji získáváte.

Chce to změnu

Trpíte-li v neděli večer už jen pomyšlením na práci, nastal čas udělat radikální krok. Existuje-li něco, o čem už dlouho přemýšlíte že by vás bavilo, jste na nejlepší cestě se za úspěchem vydat. "Úspěch nepřináší tvrdá práce, dřina, stres nebo námaha, ale láska a nadšení," píše autor. A vzkazuje, že není špatné naučit se nalézat úspěch i v neúspěchu. "Nehody, chyby a strasti mohou být bohatým zdrojem poučení a ani handicapy nejsou břemeno a mohou být zdrojem velkých výkonů," píše. Jak tedy nic nedělat a přitom vše uskutečnit?

Fred Gratzon radí: "Pracuj chytřeji, ne pilněji."

A co podnikatelé, kteří tvrdí, že pracují 16 hodin denně? Podle autora vám takový podnikatel řekne, že vybudovat byznys z ničeho je jedna z nejradostnějších zkušeností, které lze zažít. Je to tak hluboce pohlcující, že může být dokonce opojný. Každý malý pokrok totiž vzbudí takovou euforii, že se snadno necháte svést k odhodlání dokončit ještě další krok. A ta neodolatelná radost plynoucí z toho, že se přibližujete splnění nějakého snu, pak končí právě těmi dlouhými hodinami. Rozhodně se tedy nejedná o žádnou masochistickou disciplínu.

Význam nicnedělání

Autor tvrdí, že dobré nápady přicházejí v okamžicích hlubokého zklidnění. V umění odpočinku, který pomáhá tělu k tomu, aby si samo léčilo své poruchy, únavu, stresy i vypětí.

Rozvíjí skrytý potenciál mozku. Umožňuje mu, aby fungoval tak, jak byl původně naplánován, s větší systematičností, vyšší rychlostí zpracování a volným přístupem k normálně nepoužívaným mozkovým rezervám.

Pár hesel nad pracovní stůl

* Ani příroda nepracuje. Funguje, aniž by k tomu vynakládala jakékoliv úsilí, a podle aktuální situace si vždy vybere způsob, jak vykonat co nejméně.

* Musíte ve svém zaměstnání přestat pracovat a proměnit je v zábavu.

* Když milujete to, co právě děláte, přestává to být pro vás práce.

* Životní cíl je to jediné bohatství, které stojí za to hledat.

* Jestliže práci, kterou děláte, děláte jen čistě pro peníze, stane se z ní šílená dřina, která vám bude poskytovat vnitřní uspokojení pouze jediný den - a to sice v den výplaty. Proto také pevně doufám, že lidé v této situaci jsou placeni alespoň jednou týdně. Fungovat totiž bez úsměvu dva týdny, nebo dokonce měsíc, musí být jinak pěkně těžké.

Dvě otázky vydavatelkám knížky Freda Gratzona:
1. Jste taky líné?
2. Jaký je váš recept na úspěch?
Odpovídá Ida Křížová
1. Ano jsem. A teď už se za to nestydím a klidně to přiznám. Lenost se u mne projevuje například tím, že věci dělám na poslední chvíli a tím pádem je udělám daleko rychleji a mám pak více času na věci ostatní.
2. Úspěšná se cítím až od chvíle, kdy jsem se poprvé dokázala pochválit. Do té doby jsem vydělávala spoustu peněz, měla "postavení", ale úspěšná jsem se rozhodně necítila. Úspěšný může být každý, kdo začne věřit v to, co dělá, to znamená sám v sebe.
Odpovídá Karolína Rauschertová
1. Ano, samozřejmě. Myslím, že každý jsme v něčem líný, ale nemá smysl lenost zatracovat, tak jako žádnou z "negativních" vlastností. Učím se jich využívat ve svůj prospěch.
2. Poslouchat své srdce a moudré rady zkušených. A stát nohama pevně na zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám