Hlavní obsah

Téměř 80 procent Češek není spokojeno se svou postavou

– PRAHA

Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny oznámil, že podle prosincového průzkumu téměř 80 procent českých žen touží zhubnout. Čtvrtina žen by si přála pevnější a formovanou postavu. Více zaoblené tvary chybějí třem procentům a pouhé jedno procento je naprosto se vším spokojeno. Do ankety se zapojilo 1500 žen. Dvě třetiny měly normální váhu a 30 procent bylo obézních

Článek

Z šetření vyplynulo, že 71 procent Češek je ochotno upravit svůj jídelníček podle zásad zdravé výživy, pětina žen se chce vylepšit redukční dietou a další pětina je ochotna užívat přípravky na hubnutí. Cvičit alespoň 60 minut dvakrát týdně je připraveno 59 procent žen a jen čtyři procenta nechtějí udělat vůbec nic.

Z odborné praxe je podle Suchánka zřejmé, že největších úspěchů se shazováním kil a tvarováním postavy dosahují ženy, které se přihlásí na nějaký cvičební program.

Prostředky na hubnutí radikálně nepomohou, ale mohou člověka podpořit

Se snižováním tělesné váhy mohou pomoci přípravky na hubnutí, i když samy postavu nevylepší, ale zvýší pravděpodobnost úspěchu. Podle zástupce jednoho z výrobců takových prostředků Jiřího Lébla mohou například pomoci s odbouráváním tělesného tuku, snížit chuť na sladké, omezit pocit hladu a urychlit metabolismus tím, že zvýší spotřebu energie a zároveň mírně zvýší tepovou frekvenci a tělesnou teplotu. Lidé s vyšším krevním tlakem či nemocným srdcem by se však měli raději nejdříve poradit s lékařem.

Nutriční terapeutka Diana Chrpová uvedla, že přípravky mohou například obsahovat extrakt zeleného čaje, rostlinou látku guaranin, chrom a extrakt hořkého pomeranče.

Podle Suchánka je lepší zvolený přípravek užívat optimálně osm týdnů. Organismus by si na něj mohl zvyknout, a proto je třeba na nějaký čas vysadit. Neexistuje však žádný přípravek, který by umožnil zhubnutí bez zvýšení pohybové aktivity. Pohyb by však neměl být příliš intenzivní, měl by tepovou frekvenci zvyšovat maximálně na 130 až 150 tepů za minutu. "Neplatí zásady, čím tělo více pracuje, tím více hubne," řekl Suchánek.

Anketa

Jste spokojená se svou postavou?
Ano, jednoznačně
10 %
Chci zhubnout
65,3 %
Chci přibrat
3,8 %
Chci mít větší svaly
8,8 %
Chtěla bych ji mít rovnoměrnější
12,1 %
Celkem hlasovalo 3539 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemyslete na hubnutí a zhubněte

Žádné drastické diety po Vánocích a předsevzetí, že už nikdy nesním to a to. Na hubnutí platí hlavně motivace a odměna. Musíme ale zapomenout na myšlenky:...

Výběr článků

Načítám