Hlavní obsah

Břišní tanec pomáhá i s otěhotněním

Právo, Marcela Kolomacká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nejznámější z orientálních tanců. I když název břišní tanec není přesný. Kromě břišních svalů se do něj zapojují i jiné části těla: pánev, kyčle nebo ruce.

Článek

"Pomáhá odstraňovat potíže s páteří a celkově uvolňuje celé tělo," říká Johanka Řezníčková, která je lektorkou Centra Orientálního Tance. Ženy se v první řadě učí správně dýchat a hezky držet ramena i hrudník. Prostě mít správné držení těla.

Pohyby při břišním tanci jsou poněkud nezvyklé. Říkáme jim kroužky nebo osmičky. Pokud je žena dělá dobře, mají značné relaxační účinky. Procvičí si všechny svaly kolem páteře, uvolní bříško a prokrví pánevní oblast."

"Jsme dnes zvyklé chodit často v upnutých džínách a zatahujeme břicho, abychom vypadaly co nejlépe," říká Johanka Řezníčková. "Při orientálním tanci se ženy učí naopak bříško vystrkovat, uvolňovat a pracovat s ním. Na začátek hodiny zařazuji celkové protažení těla. Na konec pak cviky, které jsou převzaty z rehabilitace páteře."

Zvyšuje sebevědomí

"Moje kurzy navštěvují studentky, maminky na mateřské, které si chtějí po porodu dát do pořádku postavu, dámy středního věku a někdy i starší ženy," říká Johanka Řezníčková. "Chodila ke mně například tančit paní, které bylo přes sedmdesát. Vždycky mi říkala, že po každé lekci se dokáže ohnout o kousek níž a problémy se zády jsou snesitelnější."

Důvody, proč se ženy věnují orientálnímu tanci, bývají různé:
* relaxovat a uvolnit celé tělo
* vylepšit si postavu a tedy i sebevědomí
* ulevit páteři a kloubům atd.

 "Je ovšem pravdou, že na konci každého kurzu dvě tři ženy otěhotní. Může to být i tím, že na svůj problém přestanou myslet a uvolní se," říká Johanka Řezníčková. A přidává i historku, jak se dostala k břišnímu tanci. Po té, co prodělala borreliózu, měla poškozené klouby, vazy a páteř. Náhodou se ale dozvěděla, že by jí mohl pomoci právě tento druh tance. Uvolňuje klouby, posiluje svaly kolem nich a hlavně jemně trénuje vazy a měkké tkáně. Na vlastní kůži si vyzkoušela, že je to pravda.

Nepatří jen do harému

Většina lidí spojuje břišní tanec hlavně s harémem. Je pravdou, že do harému chodily profesionální tanečnice. Jejich úkolem bylo zabavit nudící se ženy. Ty se od nich tanec naučily. Udržovaly se tím ve fyzické i duševní kondici. A snad se snažily tímto způsobem připoutat i pozornost svého pána.

Břišní tanečnice často zvou také organizátoři svateb. Říká se totiž, že přinášejí štěstí. Pokládají nevěstě ruce na bříško, aby co nejdříve otěhotněla. Zvládnout základy tance patří k vítaným dovednostem arabské manželky. V soukromí pak předvádí svému muži tanec jako součást milostné předehry. Zároveň si tím prokrvuje břicho i dělohu a uvolňuje pánev spolu s kyčelními klouby. Ženy se zde věnují břišnímu tanci i během těhotenství. Věří, že porod pak proběhne bez problémů a ony si své dítě vlastně vytančí. Lékaři ale radí: nepřehánět to. V těhotenství pozor!

Profesionální tanečnice Líza Vegrová se břišním tancem zabývá deset let. Vystupuje v zahraničí i v ČR. Také tanec vyučuje v Praze v Kulturním domě Vltavská a v dalších českých městech. I podle ní nemá význam jen estetický. Má k dispozici i výsledky odborných výzkumů. "Například v Německu zkoumali lékaři účinek břišního tance na pohybové ústrojí a došli k závěru, že pomáhá při bolestech krční a bederní páteře. Je to výborná relaxace pro ženy každého věku.

Dítě si žena vytančit nemůže

Tanec rozvíjí energii ženy a ona pak může žít plnějším sexuálním životem." Je to také vhodný doplněk pohybových aktivit nastávajících maminek. A má blahodárný účinek při léčbě neplodnosti. "Zásadně ovšem nesouhlasím s tím, že by si ženy mohly své dítě vytančit," zdůrazňuje Líza Vegrová. "S lékaři se shoduji v tom, že těhotné ženy mají s tancem přestat nejpozději v sedmém měsíci." Ale protože je každé těhotenství jiné, bývá nejlepší, když se žena poradí o tom, do jaké míry pro ni může být vhodný břišní tanec v těhotenství, se svým lékařem.

Břišní tanečnice nosí oděvy zdobené blýskavými ozdobami. Pro radost si je můžete opatřit i vy. Není to však nutné. Stačí přijít na kurz v pohodlném cvičebním úboru, široké sukni a tričku, nebo si uvázat okolo boků šátek. Důležité je rozhodnutí udělat něco pro sebe. Uvolnit se při tanci, rozhýbat se a líbit se pak více i partnerovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám