Hlavní obsah

Svatební šaty musí mít výstřih, krajky a volány jsou pasé

ÖSTRAVA

Pro svůj svatební den volí nevěsty jednoduché modely s odvážným dekoltem, aby lépe vynikl jejich půvab a ženské křivky. Současné svatební modely zvýrazňují ženu, už nejsou vidět jen šaty. Ještě před 13 lety dostávala svatební móda pořádně na frak. Byl to samý volán a perlička.Teď jde móda nevěst jednoznačně do jednoduchých tvarů, kdy se zdůrazňuje ženskost a svůdnost."

Článek

Typická nevěsta současnosti si podle ní oblékne bílé šaty jednoduchého střihu ozdobené krystalky. Nejoblíbenější model je bez rukávů, ale pokaždé s hlubokým dekoltem, samozřejmostí je zvedací podprsenka. Vlasy zdobí štrasová korunka či klasický závoj do pasu nebo pod něj, jenž slaví svůj návrat. Plnoštíhlejší nevěsta dává přednost korzetovým šatům, které dokážou její oblejší postavu vytvarovat do žádoucích křivek. 

Vedle klasické bílé se poslední roky prosazuje barva champagne, pastelové barvy, jako růžová nebo modrá, se pak většinou objevují jen na výšivkách a doplňují bílý model. Boty zůstávají na podpatku, svatební kytice ladí s barvou šatů, ale i například se zdobením slavnostní tabule. Vedle oblíbených růží se v rukou nevěsty začaly objevovat i slunečnice, frézie nebo orchideje. 

Ženichové se mění mnohem pomaleji

Většina mužů dnes míří k oltáři v obleku klasické tmavé barvy s klasickou bílou košilí. Ale už i k nám ze zahraničí proniká móda pastelových odstínů, nejčastěji do barvy champagne. "Působí to slavnostněji, ale ženich nesmí zapomenout sladit barvu bot. Není nic horšího, než když má ženich bezvadně padnoucí oblek v barvě champagne a má k tomu černé nebo hnědé boty," upozorňuje Kamila Přecechtílková, majitelka svatebního salónu. 

Poslední rok se podle ní vedle zralých vdavekchtivých třicátnic vyrojilo překvapivě mnoho mladých nevěst, které se narodily třeba v roce 1985 a vdávají se těhotné. "Není výjimkou, že obřad mají v šestém, sedmém měsíci těhotenství, kdy už mají opravdu viditelné bříško. Za jiný stav se ale nestydí, spíše naopak, jsou na to pyšné, a je to moc pěkné," dodala s tím, že krásným a vítaným doplňkem nevěsty na svatbě jsou malé družičky. 

Nejrychlejší svatba byla připravena za 50 minut

Přecechtílková, která v Novém Jičíně půjčuje svatební šaty a prodává boty, závoje a další svatební doplňky 13 let, vzpomíná na svou nejrychlejší svatbu. "Přišli v 11 hodin, vytáhli mě z domu, že chtějí svatební šaty a ve dvanáct že mají svatbu. Já jsem tady nevěstu se vším všudy včetně bot oblékla, musela jsem vyhrabat nějaké sponečky, abychom mohli upevnit závoj, a za deset minut dvanáct tady byl ženich a vyzvedl si ji a spěchali k obřadu. Prostě se tak narychlo rozhodli vzít," řekla. 

Reklama

Související témata:

Související články

Každá žena ráda voní

Je sice pravda, že při nákupu voňavého dárku lze sáhnout vedle, stále jde ale o věc, která se při troše zkušenosti nevybírá zase tak těžce. A rovněž přijímána...

Darované perly nosí štěstí

Opět je tu éra perel, a to ve všech možných podobách. Ani není třeba si příliš lámat hlavu s jejich pravostí a závistivě sledovat ceny na vzácných šperkařských...

Výběr článků

Načítám