Hlavní obsah

Na cestu za sněhem

Právo, Novinky, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hory se kromě jiného jezdí i pro parádu, proč si to nepřiznat. V extrémních podmínkách však musí oblečení splňovat i jiné požadavky, především mít schopnost ovlivňovat hospodaření těla s teplem.

Článek

Protože ve vyšších polohách vládnou v zimě velmi rozdílné povětrnostní podmínky, potřebuje být i výbava taková, aby se jim přizpůsobila. Připlatit si za dobrý materiál se rozhodně vyplatí. Využít můžeme také nastávající období slev.

Hodně záleží na prádle

I když se stále ještě hovoří o nepřekonatelnosti bavlněného prádla, dávno už to neplatí, alespoň ne pro ty, kteří rádi sportují. Takzvané funkční prádlo dnes tvoří velkou samostatnou kategorii, z níž si lze vybrat přesně to, co určitá situace vyžaduje. Všem materiálům je však společné jedno - udržovat pokožku a potažmo celé tělo v tepelné pohodě. Funkční prádlo skutečně dovede hřát i chladit, představuje jakousi klimatizaci. Existuje i s neprofukovou vrstvou na přední straně.

Dokonce už byl objeven způsob, jak tělo ochránit prostřednictvím prádla od mikroorganismů a tělesných pachů. Stačilo "jednoduše" zabudovat ionty stříbra do vlákna. Tak tomu se říká komfort! Prádlo je tedy první položka, na kterou se při nákupu na zimní dovolenou zaměřit, nechceme-li se chvíli potit a hned zase klepat zimou.

Vrstvení pokračuje

Přímo pro sportovní aktivitu jsou přes prádlo nejlepší mikiny z fleece, což je materiál z polyesterových vláken s vynikající termoizolační funkcí. Odvede přebytečnou vlhkost dál od těla a přitom hřeje. Čím silnější, tím více.

Nejsložitější je třetí vrstva, která v každém případě musí zajistit odpařování vlhkosti ven, tedy být prodyšná a zároveň nepromokavá. Zdánlivě protikladné požadavky jsou však při kombinaci různých materiálů a konstrukci oděvu splnitelné i za dostupné ceny.

FOTO: oděvy na zimní spotrování z funkčních materiálů. 1 - pánský svetr, Alpine Pro, 999 Kč; 2 - ponožka, HCP, 160 Kč; 3 - rolák, Polywinter,  999 Kč; 4 - sportovní podprsenka, HCP, 451 Kč; 5 - bunda, Alpine Pro, 3999 Kč; 6 - pánské slipy, Supril, 199 Kč.

Den ještě nekončí

I když se na mnoha sjezdovkách lyžuje dlouho do noci, většina lidí se západem slunce začíná druhý horský život, pro který módní návrháři vymysleli oblečení s názvem apres ski, což značí oblečení pro chvíle, na které se všichni těší - u dobrého doušku či sousta, ve víru zábavy. Ke slovu přicházejí svetry, letos často pruhované nebo s norskými vzory, ponča a plédy, kalhoty ve zkrácené délce doplněné kozačkami nebo štulpnami, popřípadě legíny kombinované s minisukní. A vše opět vrstvené, aby se dalo oblečení podle teploty v místnosti snadno odkládat.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak být fit na hory

Pro nadcházející období zimních dovolených je důležité zkontrolovat nejen stav lyžařského vybavení, ale také kondici svých kloubů a vazů. Právě zanedbané...

Čím se zahřát až přijde opravdová zima

V momentě, kdy rtuť na teploměru klesne hluboko pod nulu, je nejvyšší čas začít pracovat na vnitřním zahřívání. To znamená poohlédnout se po nových zajímavých...

Výběr článků

Načítám