Hlavní obsah

Ženy si nechávají zvětšit prsa spíše kvůli ostatním ženám

NEW YORK

Ve Spojených státech byl uveřejněn průzkum, z kterého vyplývá, že ženy si nechávají zvětšit prsa kvůli jiným ženám, nikoliv kvůli mužům. Chtějí prý, aby vypadaly stejně svůdně a atraktivně, jako ostatní. Přiznávají ale, že i když na ně manželé nebo partneři nenaléhají, jsou výsledkem kosmetické operace zpravidla mile překvapeni.

Článek

Za hlavní důvody, proč se rozhodnou nechat si voperovat prsní implantáty, uvádějí ženy, že chtějí mít vyrovnané proporce a aby jim lépe padly šaty. 

Skutečné motivy je ale těžké určit, domnívá se psycholog David Sarwer z Pensylvánské univerzity. Důvodů, proč počet operací v USA vzrostl za pět let o 37 procent, je několik. Vedle toho, že zvětšení prsou je společensky stále více akceptovaným zákrokem, hraje roli i kratší čas na zotavení, přímá reklama výrobců implantátů a lékařů, televizní pořady na toto téma a zejména pak "kultura celebrit", které vystupují na obrazovkách, ve filmech a časopisech. 

Ztělesněním krásy je dnes štíhlá, svalnatá herečka s nepřirozeně velkým poprsím.

Nezáleží na tom, jak se ženy jeví ostatním, mnoho z nich má vnitřní pocit, že za tímto ideálem zaostávají. "Vnější vzhled, jak ho vidíme ve své mysli, vychází z toho, jaký dojem máme z vlastního těla," vysvětluje. Proto nejlepšími kandidátkami na kosmetické operace jsou ženy, které je podstupují pro sebe. 

Mezi ženami s prsními implantáty je větší výskyt sebevražd

Typickými adeptkami na zvětšení prsou už nejsou striptérky, tanečnice nebo modelky, ale především "normální ženy ze sousedství". Průzkum Nadace pro výchovu a výzkum v oboru estetické chirurgie ukázal, že jejich průměrný věk je 34 let, tři ze čtyř jsou vdané nebo žijí v dlouhodobém vztahu a téměř polovina má bakalářský diplom.

Stinnou stránkou je zjištění profesora Sarwera, že mezi ženami s prsními implantáty se vyskytuje více sebevražd a častější psychická onemocnění, než mezi ostatními. Jedna z hypotéz říká, že jde o důsledek chybných úvah, že větší prsa mohou zachránit rozpadající se manželství. 

Reklama

Související články

Silikonová prsa již nejsou "in"

Vnadným kráskám, jejichž objem hrudníku je větší než IQ, prý definitivně odzvání. Zatímco v 90. letech minulého století byly v kurzu prsaté zázraky typu Anny...

Prsní implantáty mají svá pro i proti

Prsní implantáty mají podle odborníků svá pro i proti. Ženám s chirurgicky zvětšenými prsy hrozí nižší riziko rozvoje nádoru prsu. Oproti tomu jsou...

Výběr článků

Načítám