Hlavní obsah

Darované perly nosí štěstí

Právo, Novinky, Jana Tomsová

Opět je tu éra perel, a to ve všech možných podobách. Ani není třeba si příliš lámat hlavu s jejich pravostí a závistivě sledovat ceny na vzácných šperkařských exemplářích. Pokud nemají perly sloužit jako prostředek k uložení peněz, je k mání spousta perlové parády, kterou si může dopřát každý.

Článek

V Orientu jsou perly symbolem dlouhověkosti a říká se o nich, že v podobě dárku přinášejí lásku a štěstí. Jiné mýty zase hovoří o slzách bohů, nebo jsou spojeny s předpovědí nepodařeného manželství. Žádná z temných předpovědí však člověka od perel nikdy neodradila. Krásu prostě nelze zatratit.

Nejdříve se zdobení perlami objevilo na královských klenotech. Není divu, neboť při lovení perlorodek se potápěli domorodci z perlových oblastí do značných hloubek a riskovali mezi žraloky své životy. Přitom historie uvádí, že pouze jeden z dvaceti tisíc zvláštních mlžů skrýval ve svých útrobách perlu. Rostla tam i několik desítek let. Proto pravé perly byly, jsou a budou čím dál vzácnější a ceny šperků z nich vyrobené závratné. Sto tisíc a více není žádná výjimka. Každá jednotlivá perla má svůj certifikát a jiná kombinace než s drahými kovy a kameny, zejména brilianty, nepřipadá v úvahu.

Je z čeho vybírat

Naštěstí však lidé vymysleli postup, kterému se říká kultivace perel. Perlorodky podstupují rychlý chirurgický zákrok, při němž se do jejich lastury vkládá strojem opracovaná drobná kulička. Během jednoho až tří let z ní vyroste krásná kulatá perla. Může mít všelijaké barvy, od bílé přes růžovou až po černou. Ceny jsou samozřejmě také různé, ale klasická šňůra na krk se dá pořídit už za pět tisíc. Ve špercích bývá kultivovaná perla zasazena do čtrnáctikarátového zlata a doplněna zirkony.

Na nižším stupínku stojí perly říční. Zdaleka to však neznamená, že si vůbec nezaslouží pozornost. Tento druh se dnes také kultivuje a výsledkem napůl umělého procesu jsou perličky rozličných tvarů i kvality -čím pravidelnější, tím cennější. Některé bývají na pohled naprosto srovnatelné s mořskými, šňůra se dá pořídit už za sedm set korun. Nejčastější je spojení se stříbrem nebo chirurgickou ocelí.

Nakonec zbývají ještě perly bižuterní. Svůj ozdobný úkol plní sice velmi dobře, ale při každodenním nošení rychle ztrácejí lesk. Pořídit se však dají za pár desítek korun a také si vydobyly nemalou slávu.

Sluší každému typu

* Neexistuje žena, jejíž půvab by perly nezvýšily. U mladé podtrhne jemné rysy, ze zralejší tváře smaže únavu.

* Perlový šperk je velmi vděčný. V čistém, nekomplikovaném provedení se hodí pro denní nošení - i jako doplněk střízlivého profesionálního oblečení. Ideální je souprava náhrdelníku, náušnic a prstenu.

* Darované perly jsou kromě jiného rovněž symbolem úcty. Vždyť perlou často nazýváme to, co považujeme za nejkrásnější.

* Perly nijak zvlášť nešetříme. Potřebují styk s pokožkou, neboť z ní pro sebe získávají potřebnou vláhu a údajně také energii. Prostě žijí s člověkem. Pokud je nemocný, strádají prý také.

* Když perlový šperk právě nemáme na sobě, měl by být uložený na měkké sametové podložce ve šperkovnici.

* Perly zbytečně nevystavujeme chemii. Znamená to například nejdříve si nalakovat vlasy, a teprve potom zapnout náhrdelník.

Reklama

Související témata:

Související články

Dior představil limitovanou kolekci šperků

Ve čtvrtek 23. listopadu proběhla okouzlující prezentace limitované kolekce šperků Dior od extravagantní a přesto velmi elegantní návrhářky této světoznámé...

Výběr článků

Načítám