Hlavní obsah

Trvalé je sto let

Před sto roky vynalezl Karl Nessler trvalou a jeho rodná obec Todtnau v německém Schwarzwaldu mu za to letos se stoletým zpožděním otevřela muzeum.

Článek

Nessler byl synem obuvnického dělníka a svůj převratný vynález objevil teprve po dlouhém, od roku 1896 trvajícím experimentování. Vyučil se v kadeřnictví v Ženevě, pak pracoval v kadeřnických salónech v Basileji, Milánu a nakonec v Paříži, kde se seznámil se svojí budoucí ženou Kateřinou.

Ta mu v jeho pokusech trpělivě sloužila jako model, i když to někdy bylo hodně bolestivé. Když totiž její manžel vynalezl nahřívané kovové natáčky a zkoušel na ně točit vlasy, namazal je před tím louhem. To bylo velmi bolestivé, a tak musel své pokusy přerušovat, protože Kateřina křičela bolestí. Dvakrát se mu podařilo manželce vlasy úplně spálit, bolestivých spálenin na pokožce hlavy měla nespočet.

V Americe se trvalá stala hitem všech žen

Pak ale Nessler přišel na to, jak upravit vlasy chemicky vhodnějším alkalickým roztokem a měl vyhráno. V roce 1904 si otevřel výnosný obchod s umělými řasami a obočím. Pak se odstěhoval se svou ženou do Londýna. Tam se také koncem roku 1906 zrodila první trvalá, jak ji známe dnes, a rychle se rozšířila po celém světě. O dva roky později si nechal patentovat přístroj na trvalou, jednu z licencí prodal i do Spojených států.

Když vypukla první světová válka, stal se Němec Nessler v Anglii podezřelý, zabavili mu obchod a nakonec musel prchnout do USA. Otevřel si tam několik kadeřnických salonů a vynalezl přístroj umožňující domácí trvalou, který se v krátké době rozšířil do miliónů domácností. Na trvalé pak vyrostly celé generace žen. Výhodu viděly především v tom, že vlasy vydržely upravené týdny.

Jak si stojí trvalá dnes?

Podle odborníků se trvalé dělají méně, i když jsou už dávno šetrnější. Složení preparačních vod je obohaceno o složky, které vlasům dodávají lesk a pružnost. Nastal i velký rozvoj v natáčkách, určených pro rozličné efekty. Jsou i různé druhy natáčení, které změní účes. I dnes mnohým ženám trvalá vyhovuje.

"Od klasické trvalé se pomalu upouští především proto, že v prostředí, ve kterém se pohybujeme, je lepši mýt si vlasy častěji, nejlépe dvakrát týdně a ne jako dříve po trvalé třeba až za dva týdny. Navíc vlnité vlasy jsou vhodné jen pro někoho a jejich úprava je velmi náročná. Mladší generace proto upřednostňuje dobrý střih a lehkou úpravu. Pokud slečny investují pouze do střihu, je to i finančně únosnější. Dnešní trendy jsou naopak pro vlasy hladké a žehličkou vyžehlené do rovna," míní naše špičková kadeřnice Petra Měchurová.

S kudrnatými vlasy se dnes dají dělat díky přístrojům a novým prostředkům přímo divy. "Pomocí difuseru se z přírodních kudrnatých vlasů vytvoří bohatá hříva, na vlasech rovnějších podpoří vlnění kulma a speciální přípravky, vhodné i pro jemnější vlasy, které se dají pak lépe upravit do bohatších vln," vysvětluje Petra Měchurová.

Reklama

Související témata:

Související články

Co vlasům prospívá a co jim škodí

Účes by měl být vizitkou každé ženy. Proto je třeba vlasům věnovat nemalou péči. Ale ani to někdy nestačí. Na jejich vzhledu a kvalitě se totiž projeví...

Jak na jemné vlasy

Máte jemné vlasy a nevíte co s nimi? Účes nedrží tvar a za chvíli je pryč? Když už vám příroda nadělila jemné vlasy, zvykněte si s nimi žít a poznejte,...

Tajemství vlasového vlákna

Pro vlasové odborníky není nic tak fascinujícího, jako růst vlasu a jeho životní cyklus. Vědci se zaměřují zejména na změny způsobené chemickými, fyzikálními...

Výběr článků

Načítám