První horké nápoje s obsahem alkoholu spatřily světlo světa už v dobách, kdy procesem kvašení poprvé vznikl sám alkohol. Nejdelší tradici mají svařené víno a punč. Punč pochází původně z Indie a připravoval se z pěti ingrediencí - z destilátu, čaje, cukru, ovocné šťávy a vody. A protože v Indii se pět řekne "panč", Angličané si ho půjčili. Pozměnili jej na punch a jméno pro nový horký nápoj bylo na světě. Horké víno se zase zrodilo na válečném poli. Zahřívali se jím prokřehlí vojáci v zákopech a nejspíš si jeho prostřednictvím také dodávali odvahu.

Dnes je nabídka horkých alkoholických nápojů nesmírně široká.

Lavina - připravíte
1 dílu Becherovky
2 dílů červeného vína
1 dílu vody
dílu citronové šťávy
a dílu medu nebo cukru
Vše zahřejte na 50-60 °C, ozdobte tyčinkou skořice a plátkem citronu a nechte působit.

Becherovka grog - připravíte
4 cl Becherovky
12 cl horké vody
cukr dle chuti
limetová sťáva
Skleničku ozdobte plátkem limety nebo citronu.

Hot Irish - připravíte
4 cl irské whisky
horká voda
limetová šťáva
třtinový cukr
plátek citronu na ozdobu

Irish Coffee připravíte
do kávy přidejte
4 cl irské whisky
napěněné mléko
třtinový cukr
Lákavě na oko pak působí dozdobení zrnky kávy.