Hlavní obsah

Do postele pohodlně a se šarmem

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pyžama a noční košile jsou klasickým dárkem, kterým se nedá nic zkazit, vylepšit ale rozhodně ano. Je však třeba trochu zapřemýšlet a onu všední, prozaickou věc něčím povýšit na zajímavou.

Článek

Leckomu se to možná bude zdát přehnané, ale při výběru nočního prádla je dobré řídit se i tím, do jakých povlaků bude určeno. V dobách, kdy se spalo vesměs v bílém damašku, to mohlo být celkem jedno. Současné ložnice však hýří nejrůznějšími barvami i dezény, takže by bylo dobré se nad souladem s oděvem určeným pro spánek zamyslet. Každá harmonie, tedy i tato, přispívá k odbourávání stresů a tím také potíží se spaním.

Pyžamo versus košile

Jen málokdo střídá košili s pyžamem, většinou upřednostňujeme jenom jedno a móda s tím příliš nenadělá. V obou kategoriích už několik let převládá řešení umožňující stejný typ oblečení používat jak ke spaní, tak trávení volných chvil.

I když nočnímu prádlu nelze upřít také jistý erotický význam, přece jenom jeho prvořadým úkolem je chránit tělo při spánku.

To znamená, že sice musí být pohodlné, ale ne zase příliš velké. Žádný šev, žádná ozdoba nesmí sebemenším způsobem obtěžovat, natož tísnit.

Druhým požadavkem je dobrá prodyšnost, neboť tělo každého z nás vyloučí v noci půl litru i více potu. Propustit takové množství vlhkosti dokážou jedině přírodní materiály, ale ne ty nejlevnější, neboť jsou tak spíš označovány, než aby skutečně byly. Naopak výborné vlastnosti mají některé nové formy umělého vlákna, které vynikají tím, že v létě chladí a v zimě hřejí. Pochopitelně rovněž nejsou za pár korun.

Vede bavlněný žerzej

Na dámském nočním prádle dávají návrháři už několik let přednost saténu. Je to materiál atraktivní, nepotřebuje žádné další zdobení, stačí mu střídání matu a lesku. Ve spojení s klasickými saténovými župany vznikne komplet, který vypadá na každém dobře.

Ani romantické noční košile se netopí v záplavě krajek. Jsou většinou z poloprůhledného materiálu, mají lehce zvýšený pas a širší sukni.

Pro všechny věkové kategorie bezkonkurenčně vede bavlněný žerzej, který lze zpracovávat do mnoha podob. Jednou z nich jsou i pánské noční košile, kterým fandí čím dál tím víc mužů. Nové typy mají dost sportovních prvků, kombinuje se na nich jednobarevný a vzorovaný materiál, nechybí náprsní kapsy ani boční rozparky.

Opět se projevují snahy uvést do ložnice módu unisexu, což znamená, že on i ona mají zcela stejné nebo některými prvky sjednocené noční prádlo.

Rozhodně už není zatracován flanel. Je však jemnější než kdysi, a také potištěný zajímavějšími dezény.

Reklama

Související články

Muži spí většinou nazí

Varování pro manželky, maminky a přítelkyně. Pyžamo příteli k narozeninám či Vánocům nikdy nedávejte. Většinou skončí zastrčené hluboko ve skříni. Muži totiž...

Výběr článků

Načítám