Hlavní obsah

Klobouk dolů! A vzhůru do boje ...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpořte projekt, který vznikl v hlavě 28letého muže, který onemocněl rakovinou varlat a který řešil docela směšnou věc - pokrývku hlavy. Ta měla alespoň trochu zmírnit stud za to, jak vypadá bez vlasů, řas a obočí ztracených při chemoterapii, a pocit, že na něm tu nemoc všichni vidí.

Článek

Za poslední půlrok se toho v životě Honzi stalo víc, než by chtěl. Všechno začalo v březnu, kdy mu lékaři diagnostikovali rakovinu varlat. Byla to pro něj rána z čistého nebe. Nejen proto, že se mu za pár dní měla narodit druhá dcera.  Nevěděl, co ho čeká, a jak se s tím bude vyrovnávat. Potřeboval o svých pocitech mluvit, a tak založil blog Bumbaris Paris (www.bumbarisparis.blogspot.com), na kterém se denně zpovídal ze svých fyzických i psychických stavů. Věřil a stále věří, že tím pomohl všem, kteří se přímo nebo nepřímo s rakovinou setkali a neví, jak se s ní vypořádat.

A právě při psaní blogu ho napadl následující nápad. "Když máte rakovinu, řešíte docela směšnou věc - pokrývku hlavy. Ta alespoň trochu zmírní Váš stud za to, jak vypadáte bez vlasů, řas a obočí ztracených při chemoterapii, a pocit, že na Vás tu nemoc všichni vidí. Proto jsem na svém blogu vyhlásil, víceméně z legrace, sbírku čepic. Sešla se mi jich spousta a mě napadlo, že bych jejich prostřednictvím mohl pomoct všem lidem s osudem podobným tomu mému. Na blog totiž začali "chodit" i lidé mě zcela neznámí. Když Vám přijde email od člověka, ve kterém líčí, jak je neskutečně šťastný, že letošní léto prožije ještě se svoji maminkou, kterou už měla rakovina dávno přeprat. Nebo dopis, ve kterém Vám člověk poděkuje za Vaši upřímnost, díky které už konečně ví, jak se asi mohl cítit jeho táta, když umíral při chemoterapii. Víte, že Vaše otevřenost a snaha není zbytečná. I když jsou to emaily na hranici mezi životem a smrtí, nejsou smutné, jsou krásné a upřímné," vypráví Honza.

Tak vznikl projekt Bumbaris Paris, jehož symbolem je pokrývka hlavy. "Chci jím oslovit všechny, kteří chtějí vstoupit do armády bojovníků proti rakovině a pořádně se s ní a se vším okolo poprat. Nevzdat se. Neprohrát. No, minimálně se začít o rakovině otevřeně bavit. Ukázat, že v té bitvě nejsou sami, a zrušit tak společenské tabu mlčenlivosti o rakovině," dodává Honza.

Výstava a dražba darovaných čepic v Galerii Švestka

Čepice jsou námětem vznikajících děl mladých českých umělců, které autor projektu oslovil, stejně jako darem známých osobností z celého světa, které projekt podporují. Spolupráci už přislíbili např. Krištof Kintěra, Veronika Bromová, Jan Kotík a další. Umělecká díla a darované čepice budou od 4. prosince vystaveny a následně vydraženy v Galerii Švestka.

Získané finanční prostředky poputují na účet Nadace pro transplantaci kostní dřeně, která je partnerem projektu Bumbaris Paris. Ta je použije na výstavbu vznikajícího multifunkčního penzionu v Plzni určeného onkopacientům, jejich rodinným příslušníkům i široké veřejnosti. Zařízení má sloužit zároveň i jako místo, kde se budou odehrávat workshopy, rekonvalescenční pobyty po absolvování náročné nádorové léčby, psychologická poradna pro rodiné příslušníky onkologických pacientů apod.

Část získaných finančních prostředků použijeme na výrobu speciální edice čepic Bumbaris Paris pro další bojovníky proti rakovině.

První várku čepic s maskáčovýcm designem a logem Bumbaris Paris, které tvoří počáteční písmena BP, jejichž otočením o devadesát stupňů vznikl stylizovaný obličej - postava s brýlemi a čapkou na hlavě, si zájemci mohou koupit už teď, a to na webových stránkách www.bumbarisparis.org.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladí muži podceňují riziko rakoviny varlat

Mladí muži by podle lékařů měli pozorněji sledovat svá varlata. Na rozdíl od rakoviny prostaty totiž mají jen malé povědomí o možnosti rakoviny varlat, která...

Výběr článků

Načítám