Hlavní obsah

Květinová inspirace pro letošní podzim

Novinky, Holandská květinová společnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijeme v uspěchané době plné kontrastů, a to se odráží nejen v lidských myšlenkách a činech, ale i ve stylu a výtvarné stránce obecně. Květinová aranžmá nejsou žádnou výjimkou. V podzimní inspiraci najdeme zejména výrazné, přímočaré a kontrastní květiny, které však zároveň dokážou být roztomilé, vtipné, barevné a umělecky laděné.

Článek

"Kdo říká, že podzim má být vždy ve znamení přírodních zemitých odstínů? Co tohle pravidlo pro letošek porušit? Trochu se odvažte a bavte se," říká nizozemský florista Joan Stam.

Barvy, humor, hravost a tvůrčí náboj, jsou pro podzimní trend Animated Colours základními pilíři. Květinová paleta jasných barev místy připomíná bláznivý komiks. Kombinace ostře kontrastních květin mohou být zjemněny použitím květin podobných odstínů. Květiny se používají netradičním způsobem - vznikají tak humorné kytice, které vyvolávají veselé emoce a poutají na první pohled.

Velmi důležité jsou prvky japonského komiksu, známého pod názvem Mangas, a motivy z kreslených filmů, které se doplňují listy a květinami zvláštních tvarů.  Zábavné prvky květinová aranžmá osvěží.

Jasné barvy rozveselí mysl

Používají se květiny, které mají kromě nápadných barev i výrazné tvary. Kniphofia s květenstvím připomínajícím hrozny, anturium (Anthurium), přátelsky rozevřené gerbery (Gerbera), zvonovité lilie (Lilium), nabíraný nevadlec (Celosia) a veselé žluté kuličky Craspedia.

Na celkovém vyznění se podílí i materiály a vzory. Používají se zejména prvky technického vzhledu, např. plasty,  kov či lakový film. Barevné kytice potřebují barevný úvaz. Nádoby a doplňky jsou na povrchu vesměs vyzdobeny puntíky, symboly komiksu, či abstraktními květinovými tvary, které mají navozovat činorodou atmosféru. Výběr váz je široký, zastoupeny jsou strohé i amorfní tvary.

Při pohledu na květinovou výzdobu inspirovanou tématem "oživlých barev" se rozjasní nejedna zachmuřená tvář!

Pro zvětšení fotografií - klikněte na obrázek.

Foto: HKK - Směs několika anturií dejte do veselé žluté kabelky s červenými puntíky. Kombinací růžové a červené dosáhnete neobvyklého efektu dvou odlišných tónů podobné barvy. Puntíky na kabelce se objevují rovněž na stěně v pozadí. Použití výrazných barev a kontrastu navozuje dojem bezstarostného veselí.

Foto: HKK - Je fantastické sledovat, jak lze v dlouhé, ale robustní bílé váze vytvořit kontrast pomocí květin různé délky a barev. Růžová židle ‘Kite' od Karima Rashida a vzorované pozadí sice poutají naši pozornost, ale nedokáží ji zcela odvést od nádhery této kytice.

Foto: HKK - Tyto hravé kytice jsou vystaveny ve vázách pokrytých prstenci a kroužky. Květinová výzdoba (anturium a Craspedia) má nezvykle otevřenou strukturu - žlutá Craspedia drze vyčnívá nad charakteristické linie anturií.

Foto: HKK - Rudé a růžové gerbery s trochou vysoké trávy v tomto případě nejsou umístěny ve váze, ale v holinkách se zelenými puntíky. Tato květinová dekorace dodá interiéru s bláznivě zelenou židlí se žlutými puntíky humorný tón. 

Foto: HKK - Oranžovo-rudá Kniphofia a rudá gerbera se v těchto hrníčcích s jasně barevnými puntíky dobře vyjímají. Tahle dekorace vnese i do toho nejserioznějšího prostředí obchodního jednání veselý tón a pomůže vytvořit uvolněnější atmosféru.

Foto: HKK - Svazek nevadlců (Celosia) ve žluté holině se zelenými puntíky: koho by něco takového napadlo? Rozjásané barvy květin skvěle vyniknou na modrém pozadí se žlutými květinami a dokreslují obraz květinové harmonie.

Foto: HKK - Tyto květináče a vázy, potažené tapetou, se skvěle hodí na velké a barevné kytice. Dejte do nich nevadlec, gerbery, Kniphofia a jiřinky a vykouzlíte nádherný obrázek, který zaručeně přitáhne pohled.

Foto: HKK - Pestrá kolekce květin všech barev a tvarů: ohňostroj ve váze. Tato kombinace lilií, gerber, Celosia a Crasedia, je plná překvapení. Samotné květiny sice mohou působit poněkud divoce, ale v oválné váze dokážou vytvořit klasické aranžmá.

Foto: HKK - Do vázy s geometrickým vzory vložte ležérně naaranžovanou kytici z jiřinek, glorióz, gerber a lilií, doplňte ji bílými větvičkami, a vznikne krása plná kontrastů. V černé misce hraje hlavní roli růžové anturium. Celé zátiší dokresluje celistvá dekorace lilií v černé váze. Květiny se zde prolínají s různými typy starých obrazů, což vytváří uměleckou a kultivovanou atmosféru.

Foto: HKK - Zelené anturie a bílé lilie v černobílé váze: tato kytice přitáhne snad každý pohled. Kombinace černých a bílých vzorů vytváří nezvykle abstraktní efekt a la op-art. Žluté gerbery a tyrkysová větvička působí v této základní paletě jako barevné cákance.

Reklama

Související články

Hrnkové rostliny oživují interiér

Také jste někdy zatoužili po změně interiéru, aniž byste museli všechno přestavět? Žádný problém, jednoduše toho lze dosáhnout pomocí rostlin.

Výběr článků

Načítám