Hlavní obsah

V příštím roce bude módní "zanedbaný" vzhled

PRAHA

Jste výstřední a máte rádi složité kombinace? V nadcházející módní sezóně se příliš nechytíte, vládne jí totiž jednoduchost. Přestože móda přeje luxusním materiálům, výsledný efekt nesmí oslňovat. A tak asi nadchází doba opotřebovaných, opraných, zašlých, "plesnivých" nebo zvalchovaně působících moderních látek, které budou zřejmě dominovat novým oděvním trendům.

Článek

Současná móda nahrává především jednoduchosti. Její zjevnou výhodou je přitom nadčasovost. Na semináři o módních trendech 2007/2008 to v pražské Gallery Nostress řekla módní historička Jana Máchalová.

Současná móda se soustřeďuje na luxusní typy materiálů. Kombinují se různé druhy, ale výsledný vzhled by měl být jednoduchý. Nosit se budou materiály klasické, vlněné, ovšem hodně zaplstěné, což souvisí s takzvaným popelnicovým vzhledem. V módě jsou také materiály vysoce funkční, nepromokavé, se zátěry. Hodně prostoru má hra s džínsovinou, která působí jako opraná nebo plesnivá. V tom se vrací trend z 80. let.

Nový trend pro mladé je rozvernější

Novinkou je kombinace konzervativního britského chic stylu s country stylem, který je veselejší a rozvernější. Využívá se v něm vlna, ale také levnější typy materiálů jako denim, manšestr nebo flanel. Taková móda je prý ovšem určena spíše mladší generaci. 

Výrazný je takzvaný gotský styl, který přeje bižutérii. Odráží se tam kříže, dýky a další prvky spojené s gotikou, pohanstvím a odnožemi punku 80. let.

Objeví se možná i jezdecké holinky

Barevnost je v současné době dána do pozadí. Výrazné barvy rychleji stárnou. Situace na trhu v oblasti módy není nijak úspěšná a krize je trochu cítit," uvedla odbornice. Dodala, že pánská barevnost je poměrně veselejší, na rozdíl od dámské. 

Z historických období se projevuje zejména styl sedmdesátých let. Je to tvarování na tělo a zvednutá ramena. Práce s úplety, rustikální typy vzorů a vintage boty. V obuvi vedou pánské typy a tvarování z 30. až 50. let s kulatými špičkami, patinování u šněrovacích bot a jezdecké holinky.

Reklama

Související témata:

Související články

Módní trendy současných dnů

Tuto sezónu návrháře inspirovala 70. a 80. léta, kterým vévodily především kombinace nejrůznějších barev a stylů. Přestože je velmi trendy černá s hnědou,...

Výběr článků

Načítám