Hlavní obsah

Zubní vada Dominikovi způsobila velké trápení, pro úlevu musí podstoupit řadu zákroků

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dominik je chytrý svérázný kluk, který nikdy nešetřil úsměvem, tedy až do doby, než mu vypadly mléčné zuby a nahradily je nové. Ty se totiž vlivem zubní vady začaly rychle kazit, lámat a rozpadat. Pod těmito zkaženými zuby mu navíc začala růst třetí sada zubů, tentokrát zdravých, ale velkých, tudíž se mu do úst nevejdou a rostou mu ve dvou řadách. Málokdo si umí představit, jaké utrpení kvůli tomu prožívá.

Foto: archív rodiny Dominika

Dominikovi změnila život vada zubů.

Článek

Dominik je zdravý kluk, který rád maluje, hraje florbal a ze všeho nejraději poslouchá hip hop. Dokud se u něj neobjevila zubní vada, byl to veselý a společenský chlapec. Změnilo ho až trápení se zuby. Nešlo přitom jen o bolest, kterou musel prožít kvůli několika zákrokům v ústech, ale i estetický problém.

Rozpadající se chrup, který navíc nešel pořádně vyčistit ani speciálními kartáčky na mezizubní prostory, jednak bolel, zapáchal, ale také vypadal hrozivě. Ne náhodou tak značně utrpělo i jeho sebevědomí.

Vše se ještě znásobilo s rostoucí třetí sadou zubů, která začala růst kvůli velké velikosti ve dvou řadách.

Křivé zuby nejsou jen estetický problém, ale i zdravotní

Zdraví

„Všude slyším, jak roste z Dominika pohledný chlap, ale za zuby se stydí, směje se jen se zavřenou pusou, nebo vůbec,” svěřila se nám jeho maminka.

Čím je přitom Dominik starší, tím se vše zhoršuje a psychický problém se u něj prohlubuje.

Naštěstí zubař Dominikovi navrhl řešení v podobě několika dalších zákroků, zakončených fixními rovnátky, která by snad dokázala jeho problémy s chrupem jednou provždy vyřešit. Snad se mu tak brzy uleví a v budoucnu se mu i splní jeho sen stát se kominíkem. Má totiž rád lezení ve výškách a kominickou školu má navíc poblíž domova.

Jak správně pečovat o zuby, když má dítě rovnátka

Děti

Bohužel rovnátka pro Dominika nebudou vůbec levnou záležitostí, vyjdou totiž na  34 tisíc, což je pro jeho maminku samoživitelku, pečující o další dvě děti, která navíc kvůli koronavirové krizi nemohla chodit do práce, velkou finanční zátěží.

Proto se spolu obrátili na pomoc Patrona dětí. Přispět Dominikovi na rovnátka tak můžete i vy. Na zaplacení rovnátek půjde 100 % z vybrané částky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám