Hlavní obsah

Začíná nejideálnější čas pro početí potomka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečné letní dny jsou tím nejlepším časem pro plánování miminka. Mužské spermie jsou totiž v tomto období nejaktivnější a také nejpohyblivější, což velmi významně ovlivňuje jejich úspěšnost při průniku děložním čípkem do dělohy na cestě k vajíčku.

Foto: Reuters

Nejvyšší pohyblivosti dosahují spermie v červenci a srpnu.

Článek

Ačkoli nejvíce testosteronu a největší objemy spermií mají muži na podzim, nejpohyblivější jsou spermie v létě. Během letních měsíců se díky intenzivnímu slunečnímu záření tvoří v těle mužů hodně vitamínu D, který je zásadní pro syntézu testosteronu. Na podzim, po létě, dosahuje hladina testosteronu maxima. Ale už v létě jsou spermie nejpohyblivější.

Muži na Západě se stále častěji potýkají s neplodností. Mají málo spermií v ejakulátu a ty, které tam mají, jsou často nepohyblivé a poškozené. Plodný je takový muž, který má dobrou hustotu spermií v ejakulátu a alespoň čtyřicet procent z nich se dobře pohybuje.

Vědci z Parmské univerzity sledovali více než patnáct set mužů v průběhu roku, všimli si u nich, že nejvyšší motility (pohyblivosti) dosahovaly spermie v červenci a srpnu. V létě to bylo kolem 65,3 procenta spermií, zatímco v zimě jen padesát procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám