Hlavní obsah

Za rozdíly mezi mužem a ženou nemohou geny, ale výchova

– Melbourne

O rozdílech mezi vnímáním, chováním a schopnostmi u žen i mužů bylo napsáno bezpočet. Jenže zatímco dříve se soudilo, že tyto odlišnosti jsou vrozené a že muži se od žen liší přirozeně, teď se většina expertů shoduje spíš na tom, že tyto rozdíly získávají muži a ženy výchovou.

Foto: Profimedia.cz

Děti nedědí intelektuální rozdíly. Učí se je.

Článek

Rodiče a škola nás podle doktorky Cordelie Fineové z Melbourne University k pohlavně definovaným schopnostem vedou a vychovávají. Neurologické studie totiž potvrzují, že mozek mužů a žen žádné velké rozdíly ve struktuře nevykazuje.

„Děti nedědí intelektuální rozdíly. Učí se je. Je to výsledek očekávání dospělých od chlapců a dívek. Ano, chlapci a dívky, muži a ženy jsou rozdílní. Ale většina těchto rozdílů je mnohem menší než v knize Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Každá schopnost, vlastnost či osobnostní rys jsou formovány zkušeností,“ potvrzuje doktorka Lise Eliotová z lékařské fakulty v Chicagu.

„Lidé ignorují obrovskou podobnost mezi chlapci a dívkami a místo toho příliš zveličují jemné rozdíly mezi nimi. To mě dost vytáčí,“ dodal profesor psychiatrie Robert Plomin z Londýna.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zapojit prarodiče do výchovy potomka

Přestože jsou prarodiče zástupci starší generace, kteří děti většinou rozmazlují a mají často naprosto odlišný názor na výchovu, životosprávu apod. než vy,...

Výběr článků

Načítám