Hlavní obsah

Za pomočováním dětí stojí i problémy rodičů

Novinky, Karolina Zarzycká

Mnoho rodičů se potýká s problémem nočního pomočování svých dětí, které už jsou ve věku předškoláků či školáků. Nepříjemnou situaci řeší s pediatry, neurology a urology. Zvažují, zda nemají navštívit ještě psychology, protože obtíže jejich potomka mohou být psychosomatického rázu. Často jsou příčinou potíží ale sami rodiče a jejich neřešené problémy.

Foto: Profimedia.cz

Dětské obtíže mohou mít původ v psychických problémech rodičů.

Článek

O potížích, která pomočování mohou způsobit, hovořila pro polský deník Gazeta wyborcza dětská psycholožka, prof. MUDr. Katarzyna Schierová. Připomněla, že u malých dětí je třeba při častých onemocněních pátrat i po hlubších příčinách, které mohou být psychosomatického rázu.

Propojení nervového a imunitního systému

Podle Katarzyny Schierové psychika například neovlivňuje nástup onemocnění, ale může za sníženou imunitu a zvýšenou náchylnost k onemocněním. Nervový a imunitní systém na sebe mají totiž navzájem vliv.

"Výzkumy prokázaly, že účinné léky na nemoci nervového systému mohou pomoci také při onemocněních imunitního systému. Víme, že krátkodobé nervové napětí dokáže posílit imunitu organismu, naopak dlouhodobé vypětí organismus oslabuje. Avšak bylo by velmi jednoduché říci, že psychika ze 60 procent může za to, že dítě třikrát v měsíci onemocnělo," uvedla Katarzyna Schierová souvislosti mezi psychickou a fyzickou labilitou.

Psychosomatický přístup

Psycholožka také připomněla, že mnoho pediatrů dětské onemocnění nespojuje s psychikou. "V medicíně převažuje názor, že duše je oddělená veličina od těla. Ale už začíná být populární psychosomatický přístup. Ten říká, že biologická, sociologická anamnéza se i s psychikou vzájemně doplňují. Dobře je to vidět na miminkách, stimulace je u nich svázána se zarudnutím a psychická reakce s pohybem," vzpomněla psycholožka reakce miminek, které se s přibývajícím věkem až do dospělosti tříbí.

Podle Schierové dochází u dětí až do věku dospívání k procesu takzvané desomatizace, kdy se učí řešit problémy okolního světa skrze myšlenky, a ne tělo. "Všichni se učíme uvědomit si vlastní emoce a převést je do slov, verbalizovat je. Snažíme se vypořádat s vlastním hněvem, učíme se odpočívat nebo měnit názor. Většinou všechny emoce zvládáme dobře, pokud jsou v míře pro nás únosné," vysvětlila Schier pojem desomatizace.

Za pomočováním dětí může být nervozita rodičů 

Pokud člověka emoce začnou přerůstat, do jejich zvládnutí musí zapojit i tělo. Například z nervózní mámy děti může bolet břicho nebo se jim zpotí dlaně. Tento stav nazýváme somatizací psychických stavů.

Zde psycholožka vidí některé důvody dětského nočního pomočování: "Proto se děti nezvládající okolní problémy mohou v noci pomočovat, školáci trpí bolestmi břicha a ti ještě starší trpí na bolesti hlavy. Ačkoli tyto symptomy komplikují život, somatizace není nemoc. Nemocí se stává, když dojde k poškození orgánů. Psychosomatická onemocnění jsou považována za napojená na naše emoce. Jedná se o alergie, atopickou dermatitidu, revmatoidní artritidu, astma. Všechny choroby se mohou vyskytovat už u malých dětí."

Dítě a matka funguje jako spojená nádoba

Pokud se například alergie vyskytne u velmi malého miminka, příčina jejich potíží by se dala vystopovat u matky. Podle psycholožky matky a děti spolu fungují jako spojené nádoby. "Co cítí matka, cítí i její dítě. Z výzkumů i praxe vím, že při léčení psychosomatických onemocnění dětí je dobré začít léčit souběžně i jejich maminky," zdůraznila k potížím, které mohou pramenit u maminek Katarzyna Schierová.

"Existují psychoterapeuti, kteří se specializují na léčení miminek a jejich matek. Často se stává, že si novopečené maminky neví rady s mateřstvím, ač jsou zároveň pod vlastním tlakem být dobrým rodičem. Tím nechci říci, že na léčbu alergie platí pouze psychoterapie," dodala Schierová.

Pokud si rodiče školáka nejsou jisti, zda jejich děcko náhodou nesimuluje bolest břicha, když má jít do školy, Schierová radí, ať jdou určitě nejdřív k pediatrovi, jenž určí, zda se opravdu nejedná o regulérní nemoc nebo jsou bolesti psychosomatického rázu, pramenící z nějakého stresu.

Noční pomočování dětí starších pěti let

Katarzyna Schierová se vyjádřila k nočnímu pomočování předškoláků a školáků: "Čas od času se občas v noci pomočí patnáct procent pětiletých dětí a deset procent šestiletých. Tyto problémy se častěji týkají chlapců než dívek a obvykle s věkem vymizí. Ale neznamená to, že rodiče mají nečinně čekat, až pomočování samo přejde."

Pomočování může pro děcko být stresující, může v něm pramenit jeho stud, podle psychiatrů zde často začíná proces nízkého sebehodnocení až komplexů.

"Myslím, že u pediatra by se s tímto problémem měly objevit děti naposledy ve čtyřech až pěti letech. A je jedno, zdali k pomočování dochází ve dne či v noci. Lékař nejprve určí, jestli za pomočování nemůže například malý močový měchýř, zpoždění ve fyzickém a psychickém vývinu, frekvence močení, jež může značit jiné onemocnění, jako je cukrovka," zmínila Schier důvody a nemoci, které také mohou být za nočním pomočováním.

Psychosomatika

Psychosomatika jako pojem má svůj původ ve starověké řečtině, a to ve slovech psyché – duše a sóma – tělo. Její úlohou je zkoumat vztahy mezi těmito dvěma výrazy, a to hlavně z vlivu psychických funkcí na organismus.

Psychologické faktory somatických onemocnění zkoumala i psychosomatická medicína, která potvrdila vztah mezi tělesným stavem a psychickými a emocionálními složkami. Později byla do tohoto vztahu přidaná i sociální složka.

V užším slova smyslu je psychosomatika stále chápána jako problematika omezeného druhu chorob, při kterých jsou tělesné obtíže, změny a poruchy funkce podmíněné duševním stavem.

V širším slova smyslu jde o komplexní pohled na člověka a jeho zdraví. Protože kategorie zdraví, vymezení choroby, zdravotní a funkční stav jsou podmíněné nejen tělesně, ale také duševně, sociálně, zvyklostmi dané společnosti, vlivy a nároky prostředí.

Přidala také jednu historku ze své praxe: "Pětiletí již mohou mít nad močením psychickou a fyzickou kontrolu. Stejně jako děti, které čurají ze vzteku. Měla jsem pacienta, který si stáhl kalhoty a vyčural se na podlahu v ordinaci, když jsem mu náhle přerušila zábavu."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám