Hlavní obsah

Za neplodnost může i stresová hyperprolaktinémie

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí být rodičem představuje pro páry zásadní a zároveň zlomový životní krok. O to hůře jednotlivci snáší případné neúspěchy, což ve finále danou situaci ještě víc zhoršuje. Otěhotnění tak může bránit psychický stres a s ním spojená změněná hladina některých hormonů, včetně prolaktinu.

Foto: Profimedia.cz

Páry toužící dlouhodobě po miminku upadají mnohdy do těžké deprese a úzkosti.

Článek

Není pochyb o tom, že páry toužící dlouhodobě po miminku upadají mnohdy do těžké deprese a úzkosti. Přesné mechanismy, kterými může deprese narušovat schopnost otěhotnění, vědci stále ještě zkoumají. Zcela jistě ale špatné duševní rozpoložení nepříznivě ovlivňuje hladiny hormonů, jejichž vyvážené množství v organismu je pro správné fungování reprodukčních orgánů zásadní.

"Kromě vlastních pohlavních hormonů je to i adrenalin, kortizol, hormony štítné žlázy anebo prolaktin. A právě hyperprolaktinémie bývá obecně častou příčinou infertility," upozorňují odborníci ze serveru Prolaktin.cz.

Stres může ohrozit i umělé oplodnění

Umělé oplodnění může být pro mnohé páry, které mají s otěhotněním problémy, řešením. Bohužel ho ale provází další a další stres. A právě ten snižuje naději na úspěšnost i tohoto způsobu početí. Zdá se tedy, že léčba stresu a duše jako takové by měla stát v léčbě neplodnosti na prvním místě.

Reklama

Související témata:

Související články

Neplodnost - fenomén, který se tají

Na stolku ve své pracovně má psycholožka Markéta Rokytová krabici papírových kapesníků, aby se její klientky mohly dosyta vyplakat. Jsou to většinou zralé...

Výběr článků

Načítám