Hlavní obsah

Za elitní mateřské školy se platí statisíce

Právo, Marek Přibil

Chcete pro svého předškoláka špičkové vzdělání již od mateřské školy? Chcete nadstandardní výuku cizích jazyků? Potom svého potomka místo do běžné české pošlete do mezinárodního prostředí mateřinky francouzské, britské, americké nebo německé. Ty představují rolls-royce mezi školkami.

Článek

Nejluxusnější z luxusních sídlí v Praze a okolí. Děti z nich zpravidla přecházejí do školy základní a poté na školu střední, které sídlí v jednom přepychovém areálu.

Šokující poplatky

Ale počítejte s tím, že si v případě elitních školek do kapsy sáhnete opravdu hluboko. Školkovné je enormní, ne-li šokující. Poplatky se totiž pohybují od sto tísíc do více než tří set tisíc korun ročně!

Dopolední docházka do školky při Německé škole v pražských Jinonicích letos například vyjde na 107 tisíc korun ročně. Zůstává-li dítě do půl třetí, školkovné se vyšplhá dokonce na 165 tisíc.

Někde se výše poplatků liší podle věku. „U nás zaplatíte minimálně 140 tisíc korun za rok u dětí do tří let, které jsou ve školce jen třikrát týdně dopoledne. Na 335 tisíc vyjde školka pro čtyř a pětileté děti, když zůstávají od půl deváté do půl čtvrté,“ řekl Právu Fraser Litster, marketingový ředitel The Prague British School.

Špičkové vybavení

Ta má školky hned dvě. Jednu v Praze 6 a druhou v pražských Modřanech. Vybavení je na absolutně špičkové úrovni.

Děti mají moderní a pohodlný nábytek a dokonalé technické zařízení, jako například interaktivní tabuli. Ve skupině je maximálně 20 předškoláků, přičemž je učí dvě učitelky. Ty musí mít vystudovanou pedagogiku v Británii. Pomáhají jim ještě čtyři asistentky.

„Děti z českých rodin tvoří asi třicet procent. Jsou to ty, které si tuto školku mohou vzhledem k ceně dovolit. Výuka probíhá pouze v angličtině a většina dětí po skončení mateřinky na škole zůstává. Skoro nikdo neodchází jinam. Pokud ano, tak proto, že se rodina stěhuje pryč,“ dodává Litster.

Využijete-li kompletní nabídky škol, tedy studium od mateřinky až po maturitu, částka za vzdělání dítěte se tak bez problémů přehoupne přes pět miliónů korun.

„Takové poplatky za školku náš rodinný rozpočet samozřejmě zatíží, ale když uvážím, jak se zde mému synovi líbí a jak se do školky těší, tak peněz nelituji. Navíc umí už ve čtyřech letech plynule anglicky,“ řekla Právu maminka Karolína Veselá.

Učíme předškoláky 69 národností

Paní Alexandra Bauersfeldová z konkurenční školky, konkrétně International School of Prague (ISP) v pražských Nebušicích, popisuje: „Fungujeme jako mezinárodní školka. Máme tu děti 69 národností. Většinou pocházejí z rodin zaměstnanců nadnárodních firem, ambasád a také Rádia Svobodná Evropa.“

Podle ní je v nebušické školce českých dětí necelá desetina. „Stipendia sice máme, ale až pro starší děti, ne pro předškoláky.“

Většina zahraničních školek v Česku přijímá děti nonstop. Žádná zvláštní kritéria nemají, děti nemusí umět anglicky. „To se za dva až tři měsíce naučí,“ říká Bauersfeldová.

Rodiče kromě placení školného musí také počítat s tím, že tyto školky zavírají dříve než klasické. „Děti mohou zůstat od osmi hodin do půl třetí. Pak už hlídání nezajišťujeme,“ vysvětluje Bauersfeldová.

V českých školkách zaplatíte do 130 tisíc

Předškolní přípravu v cizím jazyce nabízejí rovněž některé české školky. Na rozdíl od mezinárodních se ale řídí českým vzdělávacím programem a děti pak nastupují i do českých základních škol.

„Rodiče zaplatí v rozmezí od 80 do 130 tisíc korun ročně podle toho, jestli dítě chodí do jazykové třídy. V ceně je zahrnuto i stravné,“ řekla Právu Savitri Braunová, ředitelka soukromé MŠ Happy Child.

„Mohou získat slevu deset procent na sourozence nebo dvojčata,“ dodala.

Tato školka má na pražských Vinohradech třídu českou, anglickou a francouzskou.

Jak vidí školu němečtí studenti

Škola mých snů, tak znělo téma, nad nímž se měli zamyslet žáci bavorských škol a své představy poté sdělit listu Süddeutsche Zeitung (SZ), který nejzajímavější názory vybral a zveřejnil v rámci seriálu o bavorském školství.

Jako červená nit se příspěvky táhla škola bez příkazů, kde by student dokonce i spoluurčoval, co se bude kdy učit, kolik času tomu bude vyhrazeno a kde by panovaly příjemné vztahy.

  • Není proto divu, že třeba devítiletý Florian Wachter ze Scheurfeldu by přidal týdně dvě hodiny tělocviku, ale i matematiky, ke škole by postavil i fotbalové branky a stěnu na výcvik lezení. K úplné spokojenosti by zřídil prodejnu sladkostí, ve zvláštním sále obrovskou televizní obrazovku, nakoupil by 15 počítačů a jezdil na výlety.
  • Pro Marka Brockmöllera z gymnázia v Aschaffenburgu je ideální školou místo, kam by šel rád. Dnes prý se průměrný žák trápí každé ráno se vstáváním, aby se pak nechal naládovat „jednotnou kaší, které se říká vědění“. Při tom jedním okem sleduje hodiny, kdy už bude konec. Proto v jeho vizi nejsou učební osnovy, předměty či rozdělování třídy, ale hodně podpory, a to vše bez nucení.
  • Katharina Schielová z gymnázia v Oettingenu by se spokojila s tím, kdyby mohla být součástí vyučování a učitel by ji získal i pro předmět, který nemá ráda. To prý ale nelze ve třídě se 30 dětmi. Po skončení školy si do života neponese nic, co se „naučila při vyučování“, nýbrž schopnosti, jež si osvojila při své angažovanosti jako představitelka studentů. (SZ, KOV)

Reklama

Související články

Angličtina má začít už ve školce

Už v posledním ročníku mateřské školy by se měly děti seznamovat s angličtinou. Předpokládá to Národní plán výuky cizích jazyků, který předkládá středečnímu...

Mateřské školy: jak vybrat tu nejlepší

Zápisy do státních mateřských škol a většinou i soukromých probíhají od poloviny března do konce dubna, někde lze dítě zapsat kdykoli v průběhu roku. Podle...

Odklad školní docházky

Prvního září by měly do školy nastoupit všechny děti, které v daném roce k 31. srpnu dovršily věk šesti let. Výjimkou jsou děti, které mají odklad školní...

Výběr článků

Načítám