Hlavní obsah

Vyzáblé dívky jsou prý vystaveny většímu riziku rakoviny prsu

Novinky, Bohumila Kunertová

Velmi hubené dívky jsou vystaveny mnohem většímu riziku, že u nich v pozdějším věku bude diagnostikována rakovina prsu. Sedmiletým podvyživeným dívkám hrozí mnohem větší nebezpečí než těm, které měly ve stejném věku vyšší váhu.

Foto: Profimedia.cz

Příliš hubené dívky jsou v pozdějším věku vystaveny většími riziku výskytu rakoviny prsu.

Článek

Vědci z institutu Karolinska ve Stokholmu také zjistili, že dívky, jež mají v mladém věku nadváhu, jsou méně ohroženy výskytem zejména agresivních typů nádorů, které jsou těžko léčitelné.

Vědci studovali 6000 žen ve Švédsku, z toho polovinu tvořily pacientky s rakovinou prsu. Lékaři rozdělili ženy do tří skupin podle toho, jak vypadaly ve věku sedmi let. Hubené, průměrné a s nadváhou. Základním měřítkem přitom byly vzpomínky žen a přiložené fotografie z dětství.

Překvapivě pak vědci zjistili, že u žen, které byly v dětství silnější postavy, je méně pravděpodobné, že v období menopauzy dojde k rozvoji onemocnění.

Tento výzkum, uveřejněný v časopise Breast Cancer Research, by mohl otevřít cestu k využití fotografií z dětství jako základního prostředku pro odhad rizika výskytu rakoviny prsu u žen v pozdějším věku, uvedl server The Daily Mail.

Vyšší hmotnost = menší riziko?

Vědci zatím nezjistili, proč je u hubených dívek vyšší pravděpodobnost výskytu rakoviny prsu. Tvrdí ale, že by jejich zjištění mohla hrát důležitou roli při určování rizik.

Jingmei Li, která vede výzkum, řekla: "Zdá se nepravděpodobné, že by vyšší hmotnost v dětství mohla natolik snižovat riziko rakoviny prsu. Ale vzhledem k celkem snadnému přístupu k informacím z dětství pomocí fotografií, které ukazují stavbu a hmotnost těla v období dospívání, by tyto informace mohly být užitečné pro stanovení modelových prognóz a případných rizik výskytu rakoviny," dodala Jingmei Li.

Hubené dívky více ohrožují nebezpečnější formy rakoviny

Studie dále prokázala, že u dívek s vyšší hmotností je méně pravděpodobné, že se u nich vyvinou tzv. "negativní estrogen receptorové nádorové buňky", jedna z nejvíce smrtelných forem onemocnění.

Rakovina prsu patří mezi nejčastější formy rakoviny u žen, jedna z devíti žen v určité fázi svého života onemocní touto chorobou.

Každý rok je diagnostikováno na 46 000 nových případů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám