Hlavní obsah

Velké změny váhy u dívek v pubertě zvyšují ve stáří riziko výskytu osteoporózy

Bristol

Prudké změny váhy a zvláště rychlé a nezdravé hubnutí v pubertě u dívek velmi škodí kostře. S tímto závěrem přišli po rozsáhlém výzkumu odborníci z Bristolu.

Foto: Profimedia.cz

Dívky, které rychle zhubnou nebo nemají v období růstu a sílení kostí dostatek tuku, trpí v pozdním věku častěji osteoporózou.

Článek

Zjistili totiž, že tukové zásoby jsou důležité pro správný vývoj kostí a to především pro jejich sílu a hutnost. Obezita sice zdraví dívek škodí, stejně škodlivá je ale také naprostá absence tuku. Dívky, které rychle zhubnou nebo nemají v období růstu a sílení kostí dostatek tuku, trpí v pozdním věku častěji osteoporózou.

Riziko osteoporózy

„Tuková tkáň působí na kostní tkáň asi nejvíce v pubertě a hlavně u dívek. Dívky mají zcela jasně více tukové tkáně než chlapci a naše objevy dokazují, že zatímco vyšší svalová hmota u chlapců přispívá silnější kortikální vrstvě kostí, tento vliv je u dívek částečně ovlivněn také vyšší tukovou hmotou. Prudký úbytek tuku může mít negativní vliv na vývoj kostry, zvláště u dívek, a může vést k vysokému riziku osteoporózy později v životě,“ uvedl Jonathan Tobias z University of Bristol.

Hlavním faktorem ovlivňujícím vývoj kostí je celková hmota svaloviny, ale u dívek hraje důležitou roli také tuková hmota a to o 70 procent více než u chlapců.

Reklama

Související témata:

Související články

Dětství končí po jedenáctém roce života

Z rozsáhlé studie vyplynulo, že právě po jedenáctém roce života přichází zlom, kdy přestávají být potomci na svých rodičích myšlenkově závislí a zažívají první...

Dospívání je čím dál rizikovější

Období puberty a adolescence potomků dokázalo rodičům odjakživa „zahrát na nervy“. Hormonální změny a snahu prosadit vlastní představu života u dospívajících...

Osteoporóza aneb tichý zloděj kostí

Osteoporóza je jednou z nejvýznamnějších civilizačních chorob. Jedná se o onemocnění kostí charakteristické takzvaným řídnutím. Snižuje se kostní hmota, kosti...

Výběr článků

Načítám