Hlavní obsah

Vědci už umí zastavit tikání biologických hodin

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci učinili objev, díky němuž by v extrémním případě ženy mohly rodit klidně v padesáti a dokonce i v šedesáti letech. Tajemství spočívá v injekcích s kmenovými buňkami, díky nimž by se znovu obnovila tvorba vajíček. To by de facto znamenalo konec tzv. tikání biologických hodin.

Foto: Profimedia.cz

Neschopnost otěhotnět po třicítce by mohla vyřešit nová injekční metoda léčby neplodnosti.

Článek

Speciální injekce s kmenovými buňkami by znovu "nastartovaly" vaječníky a umožnily tak ženám otěhotnět přirozenou cestou bez nutnosti umělého oplodnění. Nejvíce by tak léčbu uvítaly ženy do čtyřiceti let, které trpí předčasným selháním vaječníků nebo brzkou menopauzou.

Novou techniku, o níž informoval deník The Sun, vyvinul egyptský průkopník v oblasti zkoumání plodnosti profesor Usáma Azmy. Léčba byla doposud úspěšně ověřena na zvířatech, nyní má být poprvé testována na ženách.

Vědci už dříve vyvinuli metodu, při níž se ženě transplantuje tkáň vaječníků, a tím se povzbudí produkce vajíček i u žen po menopauze. Léčba tímto způsobem by ale nejspíš byla pro ženu nákladná a také bolestivá, narozdíl od injekční léčby s pomocí kmenových buněk.

Ty jsou v těle něco jako stavební kameny a mají tu unikátní schopnost, že umí samy podržet i opravit poškozené tkáně. Jejich úžasné léčebné účinky už byly ověřeny v menších studiích zabývajících se léčbou srdce a zlomenin. Nyní je to poprvé, kdy by měly být využity k léčbě neplodnosti.

Léčba je kontroverzní

Profesor Azmy použil během výzkumu kmenové buňky embryí krys. "Ukázalo se, že kmenové buňky mohou obnovit ovariální funkce. Ošetřené vaječníky se vrátily k produkci vajíček," popsal výsledek Azmy.

Léčba u žen je kontroverzní, neboť využívá kmenových buněk odebraných z embryí. Počítá se s tím, že by se kmenové buňky odebíraly embryím - potraceným plodům nebo by byla embrya v budoucnu laboratorně vyvíjena speciálně pro účely léčby neplodnosti.

Nová technika bude představena na Světovém kongresu o plodnosti a sterilitě v Mnichově.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám