Hlavní obsah

Úrazy dětí při zimních sportech nastávají často kvůli přecenění sil

Novinky, bok

Zimní období a radovánky s tím spojené si užívají nejen dospělí, ale především děti. U nich je potřeba dbát nejen na bezpečnost při sportování, ale i na dostatečný odpočinek. Podle lékařů totiž mezi malými pacienty bývá nejvíce úrazů či nehod při zimních sportech právě kvůli přecenění sil.

Foto: Profimedia.cz

Čím více bude dítě unavené, o to více mu hrozí nebezpečí pádu a úrazu.

Článek

Pokud jste byli někdy lyžovat na horách nebo jste se věnovali túrám, tak víte, že takové celodenní namáhání dokáže i dospělého člověka řádně vyčerpat. U dětí to platí o to víc. Nejen že není vhodné je nechávat na svahu lyžovat celý den, je třeba u nich sledovat i celkové fyzické vytížení. Pokud totiž přecení své síly, dochází následně k nepříjemným pádům či vážným úrazům.

Například při lyžování nebo snowboardingu dochází k velkému namáhání zápěstí nebo kolenních kloubů. Při nadměrné zátěži, na kterou nejsme tréninkem zvyklí, tak může dojít i k trvalému poškození, varuje ortoped MUDr. Jan Novotný ze serveru www.snadnypohyb.eu.

Malé i větší děti navíc přitahuje riziko spojené s rychlou jízdou. Mnohdy její následky nedokážou odhadnout a úrazy pak bývají o to horší. V nejlepším případě dojde "jen" k podvrtnutí kloubu, což ale i tak bývá spojeno s nepříjemnou bolestí. "V případě podobného úrazu je nutné znehybnit bolavý kloub. Pokud je dostupnost lékařské pomoci náročnější, je vhodné postižené místo chladit obklady, nutnost návštěvy lékaře je každopádně nutná," dodává Novotný.

Namožené svaly

Mezi časté důsledky nadměrné sportovní aktivity u dětí i dospělých patří i namožené svaly. U netrénovaných jedinců bývá namožení horšího průběhu, ani u trénovaných sportovců ale není ničím výjimečným. Pro všechny tak platí jednoduché pravidlo: před samotným sportováním je vhodné tělo rozcvičit a "zahřát", což platí dvojnásob právě v zimním období.

Když už dojde k namožení, je bez výjimky nutné vyloučit jakoukoli další sportovní zátěž, jinak by mohlo dojít k tzv. svalové ruptuře, neboli natržení svalu, vysvětluje MUDr. Novotný.

Bezpečnostní pravidla při zimních sportech
Vybírejte kvalitní vybavení. Velikost ochranných pomůcek by měla přesně sedět.
Ochranné pomůcky (brýle, helma, rukavice ...) noste v každém případě.
Kontrolujte klimatické podmínky (mnoho úrazů se stává například za špatné viditelnosti).
Zajistěte sobě i dětem dostatek tekutin.
Průběžně kontrolujte, zda není dítě unavené či podchlazené.
Vysvětlete dítěti případná rizika (rychlá jízda, jízda bez helmy ...).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám