Hlavní obsah

Třetina českých mužů a žen zůstává svobodná

Právo, Jiří Vavroň

Doba, kdy do manželství vstupovalo téměř 98 procent žen a 95 procent mužů a polovina žen měla na prstě snubní prsten již v 21 letech, je už minulostí.

Článek

Podle nejnovější publikace Českého statistického úřadu Vývoj obyvatelstva ČR v roce 2006, která se zabývá také počty uzavíraných sňatků, zůstává do věku 50 let v Česku svobodných 37,1 procenta mužů a 30,3 procenta žen.

Malé ochotě ženit a vdávat se odpovídá i počet dětí, které se narodí mimo manželství. Loni to bylo nejvíce v historii - 33,3 procenta. Loni se narodilo 105 tisíc dětí, nejvíce od roku 1995. Z nich se 28 292 narodilo svobodným matkám, 6674 rozvedeným a 293 vdovám.

Svobodným matkám se nejvíce dětí rodí na Karlovarsku (51,1 procenta z celkového počtu dětí) a na Ústecku (48,3 procenta). V okrese Most se mimo manželství rodí dokonce 61 procent dětí.

Nejméně rozvodů a dětí narozených mimo manželství je na jižní Moravě, ale i tam podíl dětí narozených mimo manželství přesahuje dvacet procent.

Nejvíc rodí ženy se základním vzděláním

Podle statistických zjištění se nejvíce dětí narodí svobodným matkám se základním vzděláním (70 procent). Vysokoškolačky představují mezi svobodnými matkami 20procentní podíl. Zde se ale většinou dětí narodí do funkčního partnerského a ekonomicky velmi dobře zajištěného svazku.

Přesto to podle demografů neznamená, že lidé spolu nechtějí žít. Pouze se nechtějí oficiálně vázat, nebo chtějí využívat výhod, které například má jen jeden rodič. Tím je dostupnost sociálního bytu, či výhodné sociální dávky.

Pokud se přesto mladí Češi a Češky rozhodnou uzavřít svatbu, přistoupí k tomu v podstatně pozdějším věku než například před 25 lety. V současné době tzv. modální věk vstupu do manželství představuje u mužů 34,5 roku a ženy ve věku 29,8 roku -do tohoto věku zůstává svobodná polovina mužů a žen.

Loni uzavřelo sňatek 52 860 párů, ovšem současně se v témže roce rozvedlo 31 415 dvojic. Pokles zájmu o svatby je celoevropský. Stejně tak tendence mít děti i mimo manželský svazek. Rozdíly mezi Českem a například skandinávskými zeměmi přesto zůstává podstatný.

Většina dětí narozených mimo manželství ve Skandinávii vyrůstá v harmonických a zajištěných rodinách, kde se jim dostává bezproblémové výchovy a láskyplného prostředí.

V Česku se však dost dětí rodí mimo manželství proto, že mladí lidé nejsou schopni uzavřít sňatek z ekonomických důvodů, rodiče jsou například nezaměstnaní a porod je východisko ze sociální nouze.

Podíl dětí narozených mimo manželství
Rok:19901995200020052006
%8,615,621,831,733,3

Reklama

Související články

Manželství je bez sexu pouhým přátelstvím

Psychologové tvrdí, že ačkoli se o manželském sexu často žertuje, měli bychom ho brát vážně. Manželství bez sexu totiž podle nich přestává být manželstvím...

Výběr článků

Načítám