Hlavní obsah

Těhotné ženy by se měly vyhnout podpatkům, žabkám i balerínkám

Novinky, Veronika Hušková

Těhotné ženy, jež napodobují celebrity a nosí se na vysokých podpatcích, zbytečně vystavují své nohy velkému riziku dlouhodobého poškození. Tvrdí to podiatři i pedikéři. Podle nich jsou pro těhulky nevhodné ale i jiné trendy druhy obuvi, a to žabky, balerínky či sněhule zvané ugg´s.

Foto: Profimedia.cz

Podpatky v těhotenství ráda nosila i Angelina Jolie

Článek

Anketa mezi tisíci těhotnými ženami ukázala, že dvě třetiny dotázaných nosí pravidelně žabky, třetina podpatky a více než polovina hladké balerínky. Takzvané ugg's nosí pravidelně dokonce 30 procent těhotných.

"Žádný z těchto druhů obuvi ale není pro těhotné ženy vhodný," tvrdí Lorraine Jonesová ze Společnosti pedikérů a podiatrů, jež výzkum provedla. Informoval o tom server Daily Mail.

"Přibývání na váze a hormonální změny v těhotenství mají obrovský vliv na tělo," řekla Jonesová. Svaly a vazy se zjemňují a vytahují v důsledku nárůstu ovariálního hormonu relaxin. To činí chodidla náchylnějšími a zvyšuje tlak na šlapku i kotník.

Podpatky zvyšují riziko pádu

"Podpatky mění přirozený postoj, zkracují lýtkové svaly a přenáší sílící tlak do zad a kolen. V těhotenství jsou tato místa sama o sobě pod tlakem, takže je přetěžujeme dvojnásobně, což může vést k dlouhodobým problémům s chodidly, nohami i zády," řekla Jonesová. Navíc se tak zvyšuje už tak vysoké riziko pádů. V těhotenství se totiž mění těžiště, dochází ke změnám v oblasti pánve a páteře a těhotné ženy tak mají často problémy s rovnováhou.

Foto: Profimedia.cz

Módní boty zvané ugg's nejsou pro těhotné vhodné. Noha v nich plave, zvlášť v oblasti kotníku.

Balerínky, žabky a ugg's podle Jonesové také nejsou pro těhulky vhodné, neposkytují totiž noze žádnou oporu.

Těhotné se inspirují celebritami

Sedm z deseti dotázaných těhotných trpělo problémy, včetně oteklých kotníků, chodidel, nožní klenby a bolesti paty. Asi polovina těhotných, které přiznaly, že pravidelně nosí nevhodný typ obuvi, se přitom řídí módou těhotných celebrit. Ty se ovšem podle Jonesové objevují v tomto typu obuvi jen krátce při speciálních příležitostech, odkud také pochází většina snímků, jimiž se těhulky inspirují.

Rady a tipy podiatrů

  • noste pohodlnou podpůrnou obuv nejlépe s popruhem, tkaničkami nebo na suchý zip
  • ideální bota tlumí nárazy, má pevnou patu i zpevněný nárt
  • pata by měla být mírně výš než chodidlo, aby se váha přenesla dopředu, což zmírní nepříjemné pocity
  • vyvarujte se nošení podpatků - zvyšuje to tlak na klouby, které jsou již kvůli těhotenství pod zvýšeným tlakem
  • vyvarujte se křížení nohou a kotníků, když sedíte
  • od otoků pomáhá simulovat vleže na zádech jízdu na kole či otáčet kotníky kolem své osy

"Pokud jste těhotné, dejte přednost dobře vystlané obuvi s kulatou špičkou na nízkém podpatku. Pohodlné boty s řemínky či tkaničkami jako oporou pro chodidlo a kotník pomáhají minimalizovat nepříjemné pocity a brání zdravotnímu poškození. Takové modely se dají dnes pořídit i v trendy tvarech a barvách," radí Jonesová. V ideálním případě by boty měly mít ještě protiskluzovou podrážku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám