Hlavní obsah

Těhotenství na pracovišti může být podle vědců "nakažlivé"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uppsala

Téměř každá žena v určitém období svého života začne přemýšlet o založení rodiny. K tomuto rozhodnutí přispívá mnoho nezávislých faktorů. Podle švédských vědců může být jedním z nich i otěhotnění kolegyně na pracovišti. To prý zvyšuje pravděpodobnost až o deset procent, že v nadcházejících 13 až 24 měsících bude následovat i některá z dalších žen.

Foto: Profimedia.cz

Těhotné ženy na pracovišti inspirují své kolegyně, aby začaly přemýšlet o vlastních dětech.

Článek

Vědci z univerzity v Uppsale zkoumali vliv ekonomické situace na porodnost. Ze studie mimo jiné vyplývá, že více dětí se rodí v době hospodářského růstu, zatímco v době krize porodnost naopak klesá. Změny porodnosti ale podléhají daleko složitějším mechanizmům, v nichž nemalou roli hraje také faktor "nakažlivosti".

"K rozhodnutí založit rodinu přispívá mnoho faktorů, z nichž nejdůležitější je samotná diskuze mezi partnery. Chování lidí v okolí má ale na toto rozhodování zásadní vliv," řekl švédské tiskové agentuře TT jeden z autorů studie Peter Nilsson.

Ženy s nižším vzděláním více podléhají vlivu okolí

"Nakažlivost" u rozhodnutí pořídit si dítě se zároveň různí u určitých skupin žen. Podle studie mají ženy s nižším vzděláním tendenci více podléhat vlivu kolegyň s vyšším vzděláním, zatímco u žen s vyšší kvalifikací je tomu naopak. Tyto ženy mají naopak tendenci inspirovat se u stejně vzdělaných spolupracovnic.

Nadcházející otcové na své kolegyně žádný vliv nemají. Studie neprokázala, že by byly jejich spolupracovnice tímto faktem jakkoli ovlivněny. Další část výzkumu by měla zjistit, zda jsou "nakažlivým" efektem nějakým způsobem zasaženi také muži.

Výzkum probíhal v letech 1997 až 2004 a zúčastnilo se jej 150 000 žen pracujících v menších společnostech, které nemají více než 50 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám