Hlavní obsah

Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těhotenská cukrovka trápí přibližně 2-6 % těhotných žen. Jedná se o metabolické onemocnění, které se objevuje v průběhu těhotenství a po porodu samovolně odezní. Přestože se u žen obvykle nevyskytují žádné pozorovatelné potíže, neboť hladina krevního cukru je u nich jen mírně zvýšená, je nutné problém řešit, jelikož může být ohrožen vývoj miminka.

Foto: Profimedia.cz

I mírně zvýšená hladina cukru v krvi proniká přes placentu plodu k dítěti, což může způsobit komplikace.

Článek

"I mírně zvýšená hladina cukru v krvi proniká přes placentu k dítěti, což může způsobit komplikace. Dlouhodobě zvýšené hladiny krevního cukru vedou k porodu velkých dětí, které mají jednak vyšší výskyt tzv. perinatálních komplikací (problémy v období okolo porodu), ale mají také vyšší riziko vývoje diabetu v dospělosti a je možné, že pak mohou mít v budoucnu i další zdravotní problémy, i když je zatím v této oblasti hodně nejasného," vysvětluje doc. MUDr. Kateřina Štechová, Ph.D. z Fakultní nemocnice v Motole.

Včasnou diagnózou a léčbou hladiny krevního cukru ke komplikacím v těhotenství a při porodu nedochází, nebo nejsou závažné. Proto je tak důležité, aby ženy v průběhu těhotenství absolvovaly i vyšetření hladiny cukru v krvi.

Rizikové faktory těhotenské cukrovky
věk nad 30 let
rasa
cukrovka v rodině
nadváha
kouření
předchozí porod plodu nad 4 kg

Jak se vyšetřuje těhotenská cukrovka?

Přítomnost cukrovky se vyšetřuje tzv. glukózovým tolerančním testem (vypitím 75 g glukózy a vyšetřením hladiny krevního cukru nalačno a za 120 minut). Tento test se provádí u žen s přítomnými rizikovými faktory pro těhotenský diabetes v 16. - 18. týdnu těhotenství, u všech ostatních žen mezi 24. - 28. týdnem těhotenství.

Budoucí maminku s diabetem je přitom nutné sledovat častěji než ostatní maminky.

"Je nutné kontrolovat, aby přírůstky hmotnosti byly přiměřené a krevní tlak byl v pořádku. Kontroly ultrazvukem se doporučují provádět od stanovení diagnózy diabetu každé 3 týdny a od 37. týdne je nutné pečlivě a pravidelně sledovat stav plodu. Pokud je jinak vše v pořádku, maminka se nemusí preventivně hospitalizovat, jako se to dělá např. u pacientek s již existujícím diabetem 1. typu před těhotenstvím. Maminka by neměla přenášet a je doporučeno provádět indukci porodu těsně před termínem," vysvětluje docentka Štechová.

Léčba cukrovky

Asi v 90 % případů jsou ženy léčeny dietou a pravidelným pohybem. Stoupá-li i přes dietu hladina krevního cukru, je nutné začít podávat inzulín. Léčba je prováděna lidskými inzulíny, které se většinou aplikují před hlavními jídly, tedy 3 x denně nebo se tato léčba ještě doplňuje o střednědobě působící inzulín podávaný na noc a maminka si musí sledovat hladinu krevního cukru.

Speciální dieta

Jedná se v podstatě o racionální stravu. Důležité je vynechat rychlé cukry, tedy všechny potraviny obsahující řepný cukr (sladkosti, slazené nápoje). Protože tělo matky ale cukry potřebuje jako zdroj energie pro vyvíjející se plod, podávají je v podobě tzv. pomalých cukrů, neboli polysacharidů – škrobů (chléb, moučné výrobky, luštěniny, těstoviny, rýže). Hladina cukru v krvi po nich pomaleji stoupá.

Doporučená dávka těchto cukrů na den je asi 225 - 275 g podle výchozí hmotnosti těhotné.

Doporučuje se také méně, ale častěji jíst (6 – 7krát denně). Jednorázový větší přísun třeba i pomalých cukrů totiž vede k vzestupu hladiny cukru v krvi. Na jedno jídlo lékaři doporučují maximálně 70 g cukrů, lépe je 30 - 50 g. Konkrétní množství cukrů v potravině pomůže pacientkám stanovit dietní diabetologická sestra.

Nikdy by si ženy neměly dietu sestavovat samy, jelikož dítě potřebuje pro svůj vývoj dostatek energie, a tím, že žena například zcela omezí příjem sacharidů, může dítěti také ublížit.

Porodem pravá těhotenská cukrovka končí

Ještě v porodnici na oddělení šestinedělí je pacientkám zkontrolován krevní cukr, aby bylo jisté, že porodem dítěte jejich cukrovka odezněla. Za 3-6 měsíců po porodu se ještě provádí kontrolní glukózový toleranční test, který stanoví, že těhotenská cukrovka odezněla a nedošlo k rozvoji jiného typu diabetu.

Přestože ve většině případů cukrovka zcela vymizí hned po porodu, je o 20-30 % vyšší riziko, že maminka zhruba do deseti let onemocní cukrovkou 2. typu. Proto je vhodné provádět kontroly krevního cukru i v odstupu několika let po porodu.

Zároveň je zapotřebí věnovat zvýšenou pozornost i miminku - může být ohroženo rizikem hypoglykémie (nízkou hladinou cukru) a pak nedostatečnou zralostí či výraznější novorozeneckou žloutenkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Nástrahy jara pro těhotné alergičky

Sice pomalu, ale snad už přece přichází jaro. Pozitivní tato informace není pro alergiky, konkrétně pro lidi trpící alergickou rýmou. Když jsou to ještě ke...

Výběr článků

Načítám