Hlavní obsah

Táta na půl úvazku

Novinky, Eva Kneblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávný výzkum v českých rodinách odhalil zarážející fakt. Průměrný český otec se svému dítěti aktivně věnuje jen necelých deset minut denně.

Článek

Za statistickými údaji se skrývají tisíce konkrétních rodin s konkrétními příběhy. Udělat si o nich reálný obrázek jen prostřednictvím několika čísel a grafů je zhola nemožné. Co rodina, to unikátní systém se svou vlastní tradicí, svými hodnotami, rituály a rozdělením rolí.

Otec z vlastní vůle

Vraťme se ale zpět k zmiňovaným deseti minutám času, který jsou čeští otcové ochotni "obětovat" svým dětem. Je možné otce přimět k větší angažovanosti a do péče o děti je více zapojit?

Přílišná emancipovanost a prosazování rovnoprávnosti tady asi moc neobstojí. Měřit si na stopkách čas strávený s dětmi a dělit jej napůl mezi oba rodiče je nemožné. Pravidlem číslo jedna v rodinných vztazích je spontaneita a přirozenost. Spíše než rozvrh hodin, v nichž bude mít otec předem jasně určenou hodinu povinné péče zafunguje nenásilná podporující motivace pod heslem: vše, co děláš, dělej rád. 

Dejte tatínkovi svých dětí volnost a důvěru

Nenuťte tatínky do přebalování dětí, necpěte jim miminka do náruče za každou cenu, nepřesvědčujte je, že jsou šťastní, když je nemluvně několikrát za noc probudí vřískotem, který si nic nezadá s mrouskáním koček. Mnohá žena je uchvácená a dojatá při pohledu na to, jak dítě krásně papá a jak krásně spinká. Muži obdivují a oceňují výkon, fascinuje je překonávání překážek. Více uchváceni budou v momentě, kdy se jejich dítě poprvé překulí z bříška na zádíčka nebo když poprvé vyloudí zvuk, který si mohou interpretovat jako "tata". Žena - matka se do svého dítěte "zamiluje" nejpozději s koncem šestinedělí, většina otců až koncem prvního roku života svého potomka.

Nechte otce vašeho dítěte volit trasu procházek s kočárkem. Při výběru kočárku berte v potaz, jaké volnočasové aktivity váš muž preferuje. Pro otce libujícího si v obhlížení architektonických skvostů zcela stačí běžný typ kočárku. Otec cykloturista se neobejde bez speciálně upraveného terénního modelu, který je možno jednoduchou manipulací proměnit ve vozíček za kolo. Díky papírovým plenám a nejrůznějším nosítkům či vakům je nyní možno brát s sebou miminka téměř kamkoliv.

Nikdy muži neraďte, jak si má s dítětem hrát. Nechte prostor jeho fantazii. Pravděpodobně vás překvapí. Jeho "hra" se vám možná bude zdát příliš divoká a nebezpečná. Mějte však na paměti, že i on je rodičem, své dítě miluje úplně stejně jako vy a rozhodně se nesnaží je zabít nebo zmrzačit. Neustálou kritikou muže od her s dítětem zcela odradíte.

Respektujte koníčky svého muže a nikdy je neshazujte před dítětem. Právě společné hobby může být významným pojítkem mezi otcem a synem. Ač se vám zdá, že fotbal je hra pro polointeligenty a lepení letadýlek ztráta času, nechte si to pro sebe a k Vánocům synovi místo vlněného svetru pořiďte kopačák.

Velmi důležitá je společná práce rodičů a dětí

Jedním z nejdůležitějších (bohužel dnes dost opomíjených) výchovných momentů je společná práce rodičů a dětí. Snaží-li se chlapec pronikat do otcovy dílny, rozhodně mu v tom nebraňte. Požádejte partnera o trpělivost a synovi kupte jeho vlastní nářadí, aby vše mohl dělat jako táta. Společná práce na zahradě, návštěva dítěte na pracovišti otce nebo jeho pomoc při přípravě nedělního oběda... zabere to malinko víc času, ale výsledek bude s pár minutami navíc absolutně nezměřitelný. Dítě bude šťastné a sebevědomé a otec možná překvapený, jak je prcek zručný a obratný.

A úplně nakonec to, co musíte udělat úplně na začátku. Při volbě svého životního druha vždy myslete na to, že jednou bude otcem vašich dětí. Milostný románek s temperamentním vznětlivým cholerikem sice může být vzrušující, ale ve vztahu k dětem je přece jen praktičtější trpělivost, zodpovědnost a citlivost. Tedy alespoň její mužská varianta...

Reklama

Související témata:

Související články

Nemanželské děti

V posledních letech neustále stoupá počet narozených dětí mimo manželství. Jestli v roce 1990 bylo těchto dětí 8,6 procent ze všech narozených dětí, tak v roce...

Otec na rodičovské dovolené

Rodičovská dovolená může pro otce znamenat nutnost i životní styl. Vyplývá to ze sociologických studií i z odpovědí samotných otců. Většímu počtu tatínků...

Výběr článků

Načítám