Hlavní obsah

Středomořská kuchyně prý zvyšuje šance na početí

Rotterdam

Ženy, které dávají přednost stravě ze Středomoří bohaté na zeleninu, rostlinné oleje a ryby, mají větší šanci, že se jim poté, co prodělaly léčbu neplodnosti, narodí potomek. Dokládá to nová studie nizozemských vědců.

Foto: Profimedia.cz

Středomořská strava tvyšuje naděje na početí potomka

Článek

V současnosti už nikdo nepochybuje o tom, že kuchyně zemí kolem Středozemního moře má blahodárný účinek na lidské zdraví. Poslední výzkumy ale ukázaly, že konzumace středomořské stravy také zvyšuje šance na početí u žen, které mají s otěhotněním problémy.

Nizozemští vědci provedli studii, v níž sledovali 161 párů, které prodělaly léčbu neplodnosti. Účastníci výzkumu před začátkem terapie vyplnili dotazníky, v nichž popisovali své stravovací návyky.

Analýzou těchto údajů došli experti k závěru, že ženy se stravují podle dvou hlavních vzorců: středomořská dieta bohatá na zeleninu, rostlinné tuky, ryby a luštěniny. Druhým způsobem je tzv. uvědomělá dieta bohatá na ovoce, zeleninu, obilniny, luštěniny a ryby, s malým množstvím masa.

Zvýšení šancí až o 40 procent

Po vyhodnocení výsledků léčby a jejich souvislostí se stravou došli experti v čele s Dr. Regine P.M. Steegers-Theunissenovou z Lékařského centra Erasmovy univerzity v Rotterdamu k závěru, že středomořská dieta zvyšuje naději na početí potomka o 40 procent.

"Naše zjištění platí, i když vezmeme v úvahu ostatní faktory, jako jsou věk, zaměstnání, kouření a podobně," tvrdí Steegers-Theunissenová, ale dodává: "Jde ovšem teprve o první krok. Musíme si uvědomit, že jsme nesledovali, jaké jsou konečné výsledky nových těhotenství."

Ačkoli jsou si obě upřednostňované kuchyně podobné, existuje podle ní několik možných tajemství úspěchu té ze Středomoří. Jedním z nich by mohly být rostlinné tuky a omega-6-mastné kyseliny v nich obsažené, což jsou látky, které se podílejí na tvorbě hormonům podobných prostaglandinů. Ty ovlivňují menstruační cyklus, ovulaci a průběh těhotenství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám