Hlavní obsah

Společné aktivity pro rodiče a jejich vzpurné teenagery

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sarkasmus, mlčení, hádky, změny nálad a podobně. To jsou jen některé ze znaků chování tolik typických pro pubertální potomky. Zvládnout soužití s teenagerem je jednoduše jednou z největších výzev rodičovství.

Foto: Profimedia.cz

Puberta je pro dítě i rodiče velmi náročným obdobím.

Článek

Každý rodič to zná moc dobře. Z dítka, které se rádo mazlilo a bylo vždy poslušné, se najednou jako mávnutím kouzelného proutku stane vzpurný jedinec, který v horších případech najednou nechce s rodičem ani „dýchat společný vzduch”.

Zmíněné chování teenagera je ale často přirozeným vývojem jedince, z kterého se má za pár let stát „dospělák”. Než se tak ale stane, čeká nejednoho rodiče každodenní zkouška nervů a odolnosti.

Důležité v tomto období je z pohledu rodiče nejen ho přečkat ve zdraví, ale i přes možné konflikty svého potomka „držet v kontaktu s rodinou”. Podle odborníků k tomu mohou napomoci některé společné aktivity.

Znovuobjevte kouzlo dětství 

Uvařte, objednejte nebo si zajděte na nějaké jídlo, které měl potomek v oblibě jako malý a v současné době už na něj téměř zapomněl. Může to být oblíbený sendvič, těstoviny nebo třeba sladkosti. Zkuste tímto krokem prolomit ledy a vrátit se alespoň na chvíli s potomkem zpátky v čase, možná to ocení, radí odborníci pro server Woman’s Day.

Sledování zápasu 

Společné sledování a komentování klání v oblíbeném sportu může být skvělým způsobem, jak se odreagovat a alespoň na chvíli se nedohadovat o chování teenagera, školních výsledcích atd.

Poradna: Vztah matky s dcerou

Děti

Poslouchejte muziku, dívejte se na film

Stejně jako oblíbené jídlo, tak i oblíbená hudba může spojovat, alespoň na chvíli. Zkuste si pustit písničku, u které jste se dříve zasmáli nebo tancovali.

Dobrým tipem je i společné sledování filmů. Budete trávit čas pohromadě a nemusíte u toho vůbec mluvit.

Společný sport 

Jízda na kole, běhání, fotbal nebo cokoli jiného, co dospívající alespoň trochu baví, může být skvělým stmelovacím prostředkem. Dejte si závody, kdo bude lepší, rychlejší.

Poradna: Jak na vulgarismy u dětí

Děti

Nakupování

Nejeden pubertální výrostek miluje nakupování, chlapce nevyjímaje. Vezměte svého teenagera na nákup a nechte ho vybrat si něco podle vlastního uvážení, samozřejmě nejlépe bez komentování, zda danou věc potřebuje atd.

Postavte se k situaci čelem

Komunikovat s potomkem, který s vámi rozhodně mluvit nechce, je nesnadný úkol. Někdy ale není třeba čekat odezvu. Zkuste se odhodlat a sdělit svému dítku, že víte, že prožívá náročné období a že to u vás bylo podobné. Vysvětlete mu, že zaryté ticho nic neřeší. Zkuste mu sdělit nějaké osobní zkušenosti ze své puberty, možná se pak snáze otevře ono vám.

Dospívání vrcholí až ve 24 letech, tvrdí vědci

Zdraví

Kdy je lepší odejít 

I ta sebelepší puberta se neobejde bez občasných hádek, kdy si o vás teenager nebude myslet nic hezkého, bude křičet nebo zlostně odcházet. V takových situacích se jen zhluboka nadechněte a nechte ho být. Dovolte mu, ať se popere se svými pocity a vztekem, postěžuje si kamarádům. A když se nakonec uklidní, buďte tu pro něj za všech okolností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám