Hlavní obsah

Současné matky přejí dcerám dobrou práci a nezávislost

Novinky, Famous
LONDÝN

Ty tam jsou časy, kdy si matky nad kolébkou nově narozené dcery v duchu vroucně přály: "Hlavně aby ses dobře provdala!" Dnes už si mámy výborné ženichy pro své ratolesti nepřejí. Naopak touží po tom, že své dcery uvidí vyrůstat nezávislé na mužích a budou mít výbornou kariéru. Až na druhém místě stojí touha po vnoučatech a rozšiřování rodiny.

Článek

Dnes si ženy přejí, aby se jejich dcery provdaly a založily rodinu až ve chvíli, co si samy vybudují kariéru a zázemí. Dříve se snažily co nejrychleji své dívky provdat dobře zajištěným mužům. Jenže závislost na mužích je to, čeho se dnes chtějí dopustit jen nerady. Proto myslí na dobré vzdělání, kariéru a samostatnost.

Z průzkumu britského magazínu Woman & Home vyplynulo, že 45 procent matek sní nad kolébkou své holčičky o tom, že bude mít jejich ratolest jednou dobrou práci. Až pak pomyslí na to, že by se mohla také dobře vdát a mít děti.

Jen 25 procent žen v dotazníku uvedlo, že budou skutečně šťastné, když si jejich dcera najde dobrého ženina a usadí se. Stát se babičkou chtělo neprodleně 30 procent z dotázaných žen, ty by také byly raději, kdyby jejich dcera rodila, než se věnovala své práci.

"Zajímavé je, že tyto ženy jsou první generací vštěpující nové myšlenky svým dcerám. A blízkost mezi dnešními matkami a jejich dcerami je důkazem, že tady není generační rozdíl, ale budoucí společné ambice, postoje a pocity," shrnula výsledky výzkumu šéfredaktorka časopisu Sue Jamesová.

Výrazný posun v myšlení dnešních matek lze předvést také na přesunu tří hlavních schopností, které by současné dívky měly mít. Zatímco dříve si přály mámy, aby jejich ratolesti byly dobrými ženami, spolehlivými matkami a dobrými kuchařkami, dnes si přejí, aby dokázaly vycházet s lidmi, věřily samy sobě a uměly si užít života.

Reklama

Související témata:

Související články

Nahota v rodině je zdravá

Pruderie v intimním bezpečí rodiny není na místě. Rodiče by se podle psychologů neměli před dětmi stydět za své nahé tělo. Je prokázáno, že z dětí...

Výběr článků

Načítám