Hlavní obsah

Školky mají místa hlavně pro starší děti

Právo, Radek Plavecký

Problém dostat dítě do mateřské školy by letos ve Středočeském kraji neměl být tak velký jako například vloni, školek je stále více. Přesto se najdou obce, kde děti ve školkách odmítají. Hlavně ty hodně malé.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Děti od čtyř let se většinou nemusejí bát, že je ve Středočeském kraji do školek nevezmou.

Článek

Potvrzuje to i zkušenost matky z Benátek nad Jizerou. „Synovi byly tři roky, ale do školky ho nevzali, berou až od čtyř let, takže i když jsem si práci sehnala, nemůžu do ní nastoupit a nevím, jestli mi ještě rok počkají,“ řekla Právu sedmatřicetiletá žena.

Dotázané radnice potvrdily, že děti od čtyř let by se měly do školek vejít. Po zkušenosti z minulých několika let musely radnice řešit nedostatek míst v mateřských školách. Zvyšuje se v nich postupně kapacita, stavějí se i zcela nové. Například v Mladé Boleslavi vznikla nová mateřinka u 9. základní školy, která bude na konci srpna slavnostně otevřena.

„Nová soukromá školka je také v městské části Debř a další je v sousedních Kosmonosech. Tím bychom měli mít pokryté všechny žádosti a v Debři či Kosmonosech ještě dokonce mají volnou kapacitu a berou i mladší děti,“ uvedl náměstek mladoboleslavského primátora Daniel Marek (TOP 09).

Také v největším středočeském městě Kladně se snaží radnice každý rok otvírat další novou školku, letos však nemohly učitelky vyhovět s přijetím 86 kladenských dětí.

Tříleté se nevešly

„Jedná se o tříleté děti, starší byly všechny přijaty. Chystá se ale přístavba školky na Habešovně, kde by měla být kapacita až 90 dětí. Během příštího roku by měla být hotová a nejpozději následující školní rok, ale nejspíš i dříve, by sem mohly děti začít chodit,“ sdělil mluvčí kladenského magistrátu Vilém Frček.

Smůlu mají i rodiče dětí z menších obcí, kde není školka a děti vozí do Kladna. „Upřednostňujeme samozřejmě kladenské,“ potvrdil Frček.

Stejnou strategii volí v Kolíně. Přestavbou objektu, který už v minulosti jako školka sloužil, ale pak se využití na čas změnilo, vznikly nové dvě třídy pro takřka šedesát dětí. Podle vyjádření vedení města celková kapacita kolínských školek postačuje pro současný nápor dětí od čtyř let.

„Někdy chtějí maminky dát do školky i dvouleté dítě, ale to je otázka, jestli vůbec do školky patří a nemělo by být ještě doma,“ podotkl místostarosta Jan Pospíšil (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám