Hlavní obsah

S čím si při léčbě neplodnosti poradí lékař a s čím příroda

Novinky, zun

V Česku se s neplodností léčí zhruba 15 % párů a většině z nich dokáží lékaři pomoci. I když úspěšnost léčby každým rokem stoupá, je stále ještě velká část snažení v rukou přírody.

Foto: Profimedia.cz

Vznik pohlaví miminka je loterie

Článek

Dva páry se v centru reprodukční medicíny léčí s velmi podobnou diagnózou. Zatímco obě ženy jsou v pořádku, jejich muži mají oba výrazně sníženou plodnost. Jedna i druhá dvojice podstoupí umělé oplodnění metodou IVF (miminko ze zkumavky). Zatímco žena v prvním páru otěhotní hned při prvním pokusu, druhá dvojice absolvuje pět pokusů a stále se jim nedaří počít potomka. Čím to je? Dokážou to lékaři vždy zjistit?

„Někdy je vysvětlení nasnadě. Důležitou roli hraje například věk ženy. Někdy mohou hrát roli imunologické příčiny, které běžná vyšetření neplodných párů neodhalí. Poněkud horší je situace, kdy jsou výsledky všech testů v pořádku, hovoříme o tzv. idiopatické (nevysvětlitelné) neplodnosti. Týká se to zhruba 25 % procent párů, které léčíme,“ říká vedoucí lékař Centra reprodukční medicíny GEST Jan Šulc.

Dodává, že „všem mechanismům zapojených do plození dosud plně nerozumíme. Především právě imunologie reprodukce je stále tajemnou oblastí, do které vidíme sice čím dále více, ale obraz je stále temný, nezřetelný.“

Těhotenství je cosi jako zázrak

V Česku se s neplodností léčí zhruba 15 % párů a zhruba 90 % z nich dokážou lékaři specializující se na problematiku reprodukce pomoci. Úspěšnost léčby přitom rok od roku roste, stále se objevují nové metody a postupy. Přesto v určité fázi početí dítěte rozhoduje příroda. Při umělém, stejně jako přirozeném oplodnění je klíčovým momentem, jak se embryo „domluví“ s matkou. „Je třeba si uvědomit, že implantace embrya, tedy dohoda mezi ním a matkou, je cosi jako malý biologický zázrak. Embryo je pro matku napůl cizorodý materiál. A přesto není zahubeno obrannou reakcí. Naopak se zdá, že je-li zárodek rozpoznán jako dostatečně cizí, je následně chráněn,“ konstatuje Šulc.

Podle lékařů vzniká těhotenství daleko více, než se obecně soudí. Vysoké procento, možná více než 50 %, všech embryí ale nedospěje do stadia tzv. klinické gravidity.

„Vysvětlení těchto tzv. časných ztrát je několik. Obecně nejvíce přijímané je, že se příroda tímto způsobem zbavuje těch produktů početí, které nejsou zcela v pořádku, především po genetické stránce,“ míní vedoucí lékař GESTu.

Podle lékařů si bohužel mnoho párů léčených pro neplodnost zvyšuje zklamání tím, že automaticky počítají s okamžitým úspěchem umělého oplodnění. Přitom centra reprodukční medicíny uvádějí průměrnou úspěšnost na jeden pokus při oplodnění ze zkumavky cca 35 %. Pro srovnání při přirozené snaze o potomka otěhotní napoprvé necelých 25 % žen.

Po válce se rodí více chlapců

Další oblast, kterou reprodukční lékaři nedokážou spolehlivě objasnit, jsou zákonitosti početí dívky či chlapce. Tedy proč se v jednom konkrétním případě narodí dívka, v jiném chlapec. A proč se některým párům rodí pouze chlapci či děvčata? „Domnívám se, že jde o otázku statistiky. Zkuste si hodit mincí – panna/orel. Určitě Vám někdy padne 4x za sebou třeba orel. Podobné je to s pohlavím dítěte,“ míní Šulc a zároveň dodává, že různé vady zabraňující vývoji jednoho či druhého pohlaví hrají v těchto případech roli jen okrajovou.

„Vznik pohlaví podléhá vlivům, kterým vůbec nerozumíme. Nedokážeme například vysvětlit, proč se po válce po několik let rodí více chlapců. Tento jev je spolehlivě statisticky prokázán,“ říká lékař.

Reklama

Související témata:

Související články

Stále více žen je ochotno darovat svá vajíčka

V České republice má problémy spontánně počít dítě každý sedmý pár. Někdy je zdravotní problém páru tak veliký, že k početí potomka potřebují dárce vajíčka...

Výběr článků

Načítám