Hlavní obsah

Rodiče by měli mít o dětském táboru maximum informací

– PRAHA

Rodiče by si měli před odjezdem dětí na tábor zjistit co nejvíce informací o podmínkách táboření a o místě konání zotavovací akce. Pracovníci středočeské hygieny rodiče varují zejména před menšími tábory, které nemusí provozovatelé hygienikům hlásit a které nejsou kontrolovány. Se stálými provozovateli větších táborů mají kontroloři dobré zkušenosti. Řekla to Zdenka Trestrová, vedoucí odboru hygieny dětí a dorostu krajské hygienické stanice.

Článek

U menších prázdninových akcí, kde není ohlašovací povinnost, bývá nejvíce problémů, tam potom opravdu záleží na rodičích, aby si zjistili, kam své děti posílají," řekla Trestrová s tím, že jedinou zrušenou akcí pro děti byl loni právě menší tábor na Rakovnicku, o kterém se hygienici dozvěděli až ve chvíli, kdy se na táboře hromadně vyskytlo infekční onemocnění. 

Ohlašovací povinnost se podle hygieničky vztahuje na všechny akce, které jsou určeny pro 30 a více dětí a zároveň trvají déle než pět dnů. Prázdninovou akci pro děti ale mohou hygienikům ohlásit i organizátoři menších táborů, čímž si zajistí odbornou kontrolu. Středočeská hygienická stanice má pro kontroly jak ohlašovaných, tak neohlašovaných akcí k dispozici 25 pracovníků. 

Před začátkem tábora musí mít hygiena perfektní rozbor vody

"Neřekla bych, že se nám podaří zkontrolovat úplně každý turnus, ale každé místo, kde se jednotlivé turnusy táborů konají, alespoň jednou navštívíme," řekla Trestrová. Nejvytíženější jsou podle ní kontroloři na Příbramsku a v okresech Benešov, Kutná hora, Kolín a Rakovník, kde je každoročně nahlášeno nejvíce akcí. 

Při kontrolách se hygienici zaměřují především na kvalitu vody a stravování, tedy zpracování a skladování jídla v táborových kuchyních. "To jsou dvě nejdůležitější oblasti. Před začátkem tábora musíme mít od každého provozovatele bezvadný rozbor vody, její kvalita se musí v průběhu tábora dále hlídat, protože podléhá sezónním výkyvům," uvedla hygienička. Dodala, že kontrole podléhají i podmínky ubytování a osobní hygieny. "Některé tábory mají také problémy se zdravotnickou dokumentací, za to jim hrozí pokuty," dodala. 

Loni bylo ve Středočeském kraji hlášeno celkem 189 zotavovacích akcí pro děti, v jejich rámci se konalo 338 turnusů. Většinu z nich tvořily dětské rekreace na stálých tábořištích, stanových táborů bylo 74. Hygienici provedli během prázdnin celkem 196 kontrol, při nichž udělili 13 blokových pokut, většinou za nedostatky ve stravování, ubytování či ve zdravotnické dokumentaci. Na ohlašovaných táborech ve Středočeském kraji se vystřídalo o loňských prázdninách přes 19 000 dětí. 

Reklama

Související články

Pozor na prázdninové úrazy dětí

Tolik očekávané letní prázdniny bývají pravidelně i obdobím, kdy se stává nejvíce dětských úrazů. Radost z volných dnů tak může přerůst ve velmi ošklivý...

7 tipů, jak si zaručeně zkazit dovolenou

Podle odhadů agentury Mag Consulting by mělo na dovolenou do ciziny letos vyjet 2,9 milionů Čechů. Z těch, kdo plánují letní dovolenou v cizině, pojede 74 %...

Pojďme si hrát bez dětí

Spousta rodičů si ani nedovede představit, že by letní dovolenou trávila bez dětí. Ale není nad to poslat své ratolesti k babičce či na vhodně vybraný letní...

Výběr článků

Načítám