Hlavní obsah

Puberta je mnohem složitější pro dívky

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLUMBIA

Dívky v pubertě trpí depresemi a stresem více než chlapci. Dospívání je složité období, ale pro dívky je horší než pro chlapce. Potvrdili to američtí odborníci, podle nichž jsou v tomto období příslušnice ženského pohlaví citlivější a působí na ně více stresorů. Dívky hůře než chlapci snášejí mezilidské vztahy a reagují na ně silněji.

Článek

"Dívky jsou prostě zasaženy dvakrát," tvrdí docent psychologie Benjamin L. Hankin z Jižní Karolíny. "Očekávají více stresu z mezilidských vztahů, a když zažijí více stresu, projeví se u nich více depresivních symptomů ve srovnání s chlapci," řekl. 

Psychologové vědí, že kolem třinácti let věku propadají dívky depresím mnohem častěji než chlapci. Netušili ale dosud, proč je mezi pohlavími takový rozdíl. Největší stres působil teenagerům strach z vyhození ze školy, propadnutí u testu, hádka s rodiči a nešťastné zamilování do přítele či přítelkyně.

Dívky častěji reagují na stresory produkované mezilidskou komunikací, zatímco chlapce stresuje více výkonnost a dosažení cílů.  "V běžném týdnu zažijí dívky více stresu než chlapci. Když se mezi dívkou a chlapcem rozhoří milenecká hádka, nakonec z něj vyjde hůř dívka s větší depresí. Chlapec se bude snažit rozptýlit," uvedl Hankin.

Reklama

Související témata:

Související články

Dospívají už i předškolní dívenky

Proč se tak děje, není zřejmé, ale jedno je jasné: Puberta nastává u děvčat stále dříve. Téměř polovina Američanek černé pleti a 15 procent bělošek vykazuje...

Výběr článků

Načítám