Hlavní obsah

Psychická pohoda matky před početím výrazně ovlivňuje pohlaví dítěte

Novinky, bok

Stres se stává v poslední době neoddělitelnou součástí života mnohých lidí. Že se jedná o dost nebezpečný stav dokazují i jeho mnohé, mnohdy negativní vlivy na náš zdravotní stav. Svou neméně důležitou roli hraje i v období, kdy se ženy pokoušejí otěhotnět. Podle toho, v jakém psychickém rozpoložení se nacházejí, se dá prý s velkou pravděpodobností určit, jakého pohlaví bude jejich potomek.

Foto: Profimedia.cz

Stres není příliš dobrým pomocníkem v žádné situaci, měli bychom se mu proto co nejvíce vyhýbat.

Článek

Studie na dané téma prokázala, že ženy, jež jsou v období před početím vystaveny stresu doma, v zaměstnání či milostném životě, mají mnohem vyšší pravděpodobnost, že jejich potomek bude ženského pohlaví. Výsledky studie zveřejnil server Daily Mail.

Podle vědců z Oxfordské univerzity se dá tedy v důsledku hospodářské krize a tohoto zjištění očekávat, že se v dohledné době bude rodit mnohem více děvčat. Vědci se opírají i o data z dřívějších studií. Například v následujících měsících po útocích z jedenáctého září byl v New Yorku zaznamenán poměrně velký pokles narozených chlapců. To samé bylo pozorováno po vypuknutí ekonomického chaosu, který nastal po pádu Berlínské zdi. I v tomto období byl registrován menší počet narozených chlapců, než se očekávalo.

Nárůsty stresového hormonu

Možný vliv zvýšené hladiny stresového hormonu na pohlaví dítěte byl i tématem britské studie v období současné ekonomické krize, které se zúčastnilo 338 žen. Ty měly za úkol během období, kdy se snažily otěhotnět, vést podrobný deník, ve kterém uváděly, jak se v té době cítily a jaká byla podle specifik v uvedených tabulkách jejich hladina stresu. Hladina stresového hormonu kortizolu byla od doby početí měřena zpětně v rozmezí několika měsíců.

Z celkového počtu narozených dětí od těchto matek bylo 58 chlapců a 72 dívek. Při běžném "nekrizovém" stavu se v Británii rodí na každých 100 dívek zhruba 105 chlapců.

Z číselného hlediska je u stresovaných žen s nejvyššími hodnotami stresového hormonu až o 75 % menší pravděpodobnost, že porodí chlapce.

Nejčastější vlivy způsobující stres

Jedním z bodů na konferenci v Orlandu na Floridě byly kromě samotného vlivu stresu na pohlaví dítěte také jednotlivé stavy či situace, kvůli kterým se stresová hladina zvyšuje. Za nejčastějšími nárůsty hladiny kortizolu stojí jednoznačně dlouhodobé pracovní problémy či práce pod tlakem, ale také vztahové či milostné problémy. Nemalou roli pak také sehrává finanční situace.

Čím vyšší je samotná hladina kortizolu, tím hůře se embryo mužského pohlaví podle vědců udržuje v děloze. Při vysoké hladině tohoto hormonu je podle nich mužské embryo zároveň i méně odolné, čímž je náchylnější k potratu, důsledkem pak může být právě vyšší počet narozených dívek.

Nejen stres ale může mít vliv na pohlaví dítěte. Podle dřívějších zjištění mají například dominantní ženy větší pravděpodobnost, že porodí syna. Zřejmě kvůli vyšší hladině testosteronu, jejímž důsledkem je pak častější porod mužského potomka.

Podle babských rad můžete ovlivnit pohlaví dítěte i polohou při sexu. Které polohy pomohou počít kluka a které holčičku se dozvíte ve videu Jak počít holčičku, či kluka na Stream.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Předvánoční stres ženám neprospívá

Ne každá žena zvládá předvánoční přípravy a shon s nadhledem. Většina velmi často podléhá stresu, což má samozřejmě neblahý vliv na jejich zdraví a to zejména...

Výběr článků

Načítám