Hlavní obsah

Projekt Spokojené děti pomáhá rodinám, které se starají o handicapované

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiny, které se starají o handicapované, či jinak znevýhodněné, dítě tíží nejen zdravotní problémy jejich potomka, ale i nedostatek informací o nemoci, optimální péči, pomůckách či speciálních zařízeních a jejich službách. Proto vznikl projekt Spokojené děti, který přináší nejen praktické rady, odbornou pomoc, ale i mapu služeb a zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Postižení nemusí vždy znamenat handicap.

Článek

Projekt Spokojené děti rodinám denně přináší nové informace a rady, a to jak od odborníků z řad lékařů, psychologů, tak samotných rodičů. Přidanou hodnotou projektu je rozsáhlá kontaktní mapa zařízení a služeb právě pro postižené děti.

Zakladatelkou projektu Spokojené děti je Aneta Stolzová z Prahy, maminka pětileté holčičky Natálky, která se narodila s genetickým syndromem Phelan McDermid.

„Potřebu založit online projekt na podporu rodin handicapovaných dětí jsem cítila již delší dobu. Vedla mě k němu zejména vlastní zkušenost s postiženým dítětem a poznatek, že rodiče těchto znevýhodněných dětí mají k sobě tak nějak blíže a vzájemně cítí potřebu předávat si zkušenosti a o svých problémech diskutovat. Zejména pak zjištění, že v tom nejsou sami, je pro mnoho z nich velkým přínosem a vlastně i úlevou,“ vysvětluje Aneta Stolzová.

„Proto je projekt Spokojené děti založen na osobních zkušenostech nejen tvůrců projektu, ale budou se moci na něm podílet i samotní rodiče, a to formou vlastních příběhů a diskusí. Nedílnou součástí jsou i odborníci z oblastí neurologie, fyzioterapie, psychologie nebo speciální pedagogiky,“ dodává.

Pomůže i mapa zařízení a služeb v Česku

„Když nám lékaři oznámili diagnózu dcery, vůbec jsme netušili, která bije. Neznali jsme odborné termíny, neorientovali jsme se v problematice jako takové a už vůbec jsme netušili, kdo, kde a jak může dceři pomoci. Proto jsme noci trávili u počítače a vyhledávali jsme různé terapie, které by Natálce pomohly."

"Kontaktní mapa má proto usnadnit rodinám orientaci ve službách, které jsou u nás k dispozici,“ vysvětluje zakladatelka projektu a doplňuje: „Mým hlavním cílem je, aby byl projekt optimistický a přínosný. Aby rodinám dodal sílu a informace. Protože postižení nemusí vždy znamenat handicap…“

Tváří projektu Spokojené děti je zpěvačka Ilona Csáková, která osud své letité kamarádky Anety prožívá od samého začátku, a proto moc dobře ví, co péče o postižené dítě obnáší a kolik úsilí, peněz a trpělivosti musí rodiny pro pomoc svého dítěte vynaložit. Navíc, jako maminka dvou malých dětí o to citlivěji vnímá štěstí mít zdravého potomka.

Více informaci na www.spokojenedeti.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám