Hlavní obsah

Prodloužit život svému dítěti můžete i tak, že budete pečovat o jeho IQ

– NEW YORK

Riziko předčasné smrti mladých mužů je tím vyšší, čím nižší je jejich inteligenční kvocient. Zjistili to švédští vědci, kteří sledovali milión mužů kolem 18 let.

Článek

Studie publikovaná v časopise Epidemiology nevysvětluje souvislost mezi výším IQ a úmrtností, ale potvrzuje dosavadní názor, že výše IQ v mládí ovlivňuje délku života.

"Jednou z příčin může být fakt, že inteligentnější lidé dosahují vyššího vzdělání a lepšího zaměstnání, díky čemuž si mohou zajistit lepší zdravotní péči," vysvětluje vedoucí výzkumu Finn Rasmussen z institutu Karolinska ve Stockholmu.

Odborníci se také domnívají, že lidé s vyšším IQ lépe reagují na nové lékařské poznatky a zároveň se těší lepšímu duševnímu zdraví, které ovlivňuje zdraví tělesné.

Čím vyšší IQ, tím delší život

Výsledky výzkumu vycházejí z údajů získaných sledováním 994 262 osmnáctiletých Švédů, kteří právě sloužili v armádě. Vědci je potom sledovali následujících 32 let. Během této doby 14 500 mužů zemřelo.

Riziko předčasné smrti rostlo nepřímo úměrně s IQ. Stejně tak tomu bylo i v případě úrazů a sebevražd.

Podle Rasmussena ještě nelze zcela posoudit význam objevu, ale vše nasvědčuje tomu, že IQ se dá v dětství ovlivnit a tím i zlepšit kvalitu života v dospělosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Inteligence vám může prodloužit život

Inteligence vám může pomoci nejen k dobrým známkám ve škole, lépe placené práci a atraktivnějším partnerům . Jak ukazuje nový vědecký výzkum, může...

Výběr článků

Načítám