Hlavní obsah

Proč některé ženy nechtějí mít děti

Novinky, zun

Proč některé ženy nechtějí mít děti? Může je k tomu vést mnoho důvodů. Nerozvinul se u nich mateřský pud, brání jim zdravotní problémy nebo je prostě nechtějí, protože mají pocit, že by se jim změnil život o sto osmdesát stupňů. Jednačtyřicetiletá americká herečka Cameron Diazová svůj bezdětný život vysvětlila krátce: je prostě jednodušší.

Foto: Profimedia.cz

Odmítání mateřství může být jen obrannou reakcí žen.

Článek

„Když máte děti, je to mnohem větší dřina. Mít vedle sebe životy, za které navíc zodpovídáte, já jsem tohle nezvládla. A díky tomu to mám o dost lehčí. Dítě, to je na celý den, každý den po osmnáct let. Nemít dítě může být v životě o dost jednodušší, ale nemít dítě zase není jednoduché rozhodnutí. Já ráda lidi ochraňuju, ale nikdy jsem neměla mateřský pud. Měla jsem to mnohem jednodušší než většina matek. Tak to prostě je. To neznamená, že nemám občas těžký život,“ vysvětlila podle agentury Famous svůj postoj Diazová v rozhovoru pro magazín Esquire.

Odmítání může být jen obrannou reakcí

Protože se stále posouvá věková hranice, kdy se žena rozhodne stát matkou, může být odmítání mateřství obrannou reakcí. Pokud totiž žena nenajde ve vhodném věku partnera pro založení rodiny, nebo chce nejprve budovat kariéru a být nezávislá, může být pro ni nakonec pozdě.

V současné době už není výjimečné, když své první dítě žena porodí v pětatřiceti či dokonce až ve čtyřiceti letech. Přitom optimální hranicí pro otěhotnění je věk 24 let. To je podle lékařů doba, kdy je žena zralá psychicky i fyzicky a je na mateřství nejlépe připravená. Kolem pětatřicátého roku pak u žen začíná plodnost klesat a po čtyřicítce je spíše výjimečné, když se jim podaří otěhotnět.

Žen, které se programově rozhodnou pro život bez potomků, doopravdy mnoho není. Podle dřívějšího vyjádření psycholožky Laury Janáčkové pro Novinky mají pro své rozhodnutí několik důvodů. Budování kariéry, důraz na vlastní atraktivitu, kdy se těhotenství a mateřství stává hrozbou pro dokonalou postavu, sebestřednost a ještě požitkářství ve smyslu „chci si užívat a dítě by mě omezovalo“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám