Hlavní obsah

Přehnaným a neadekvátním chválením rodiče vychovávají narcistické děti

Výchovných metod a rodičovských přístupů je mnoho. Nikdy se nedebatovalo o výchově potomků tolik, jako v posledních letech. Holandský psycholog se rozhodl prozkoumat, jaké lidé dělají chyby při výchově dětí, z nichž se pak v dospělosti stanou narcisté.

Foto: Profimedia.cz

Přehnané chválení může z dítěte vychovat narcistu.

Článek

Zatímco na výsledky některých moderních výchovných metod si musíme počkat do doby, až vychovávaní dospějí a budou ve společnosti fungovat, výsledky výchovy tzv. chválící můžeme pomalu hodnotit už nyní.

Při ní se rodiče snaží své dítě podporovat a pořád ho chválí a říkají mu, jak je skvělé. Jenže neadekvátní a přehnané vychvalování a přeceňování neodpovídající realitě dítěti život zničí. Vyroste z něj narcis, který si s lidmi nerozumí.

Narcismus je společensky značně nebezpečný, neboť podporuje agresivní chování a také zvyšuje riziko mentálních poruch.

Vřelost podporuje vysoké sebevědomí

Narcismus se začne projevovat u dětí ve věku mezi sedmým a jedenáctým rokem. Doktor Eddie Brummelman, odborník na vývojovou psychologii z Amsterdamské univerzity, si vybral 565 dětí tohoto věku a pracoval s nimi rok a půl. Prováděl na nich různé testy odhalující narcistické chování. Pracoval také se 705 rodiči dětí a v dotaznících se snažil odhalit způsob výchovy.

Existují dvě teorie, jak vzniká narcismus u člověka. Podle první tím, že rodiče dítě příliš chválí a vychvalují i za věci, které jsou nevýznamné a průměrné. Druhá teorie míní, že narcismus vzniká v rodinách, kde rodiče nedokážou projevit dítěti vřelost.

„Naše statistické analytické metody prokázaly, že vychvalování a přeceňování dětí souvisí s narcistickým chováním dětí, zatímco nedostatek rodičovské vřelosti nikoli. Rodičovská vřelost přitom podporuje vysoké sebevědomí u dětí,“ tvrdí doktor Brummelman.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vychovat zdravě sebevědomé dítě

Zdravé sebevědomí dítěte až z 80 % ovlivňují rodiče a další členové rodiny. Povaha dítěte zde hraje skutečně jen vedlejší roli. Bohužel rodiče mnoho...

Jak vybrat správný kroužek pro dítě

Mimoškolní aktivity mají pro děti neoddiskutovatelný přínos. Předně jsou důležitou součástí jejich socializace. Jedině v kolektivu se totiž děti naučí reagovat...

Výběr článků

Načítám