Hlavní obsah

Pozor na sladké nápoje

Právo, Jana Herodková

Začal nový školní rok a rodičům kromě jiného přibyla i starost, co dát dítěti do školy ke svačině a také co mu připravit k pití. Na první pohled je to starost zcela zanedbatelná, ale pokud nechceme zhoršovat zdravotní stav svých dětí, je třeba přemýšlet o každé maličkosti.

Článek

Stačí si uvědomit, že přibližně každý patnáctý chlapec a každá čtrnáctá dívka je obézní. Daleko víc je ale těch, které mají "pouhou nadváhu". Tu má každé desáté dítě. Teoreticky už dávno víme, že za obezitou je třeba hledat nedostatek pohybu a nadbytečný přísun energie z potravin. Ale bohužel ani my, ani naše děti se tím obvykle neřídíme.

Více pozornosti věnujeme většinou pouze energii obsažené v potravinách a na kalorie v nápojích se nezaměřujeme. Neuvědomujeme si totiž, že působí jako jeden z hlavních faktorů způsobujících nadváhu. Je šokující zjistit, kolik energie se nám do těla dostane s každým litrem sladké limonády. Převedeno na cukr je to v průměru dvaadvacet kostek cukru v litru! A jsou to právě děti, které sladkým nápojům dávají jednoznačně přednost.

Co nabídnout dítěti

S přibývající obezitou u dětí roste význam správné volby jídelníčku a tekutin. Měli bychom začít u těch nejmenších a soustředit se také na pitný režim a na to, co do něj zařadit a čeho se naopak úplně vyvarovat. Většina dětí má ráda slazené nápoje, které jsou také velmi kalorické. Je jedno, zda jde o džusy, limonády nebo o kolové nápoje, obézní děti by je rozhodně neměly pít. Jejich konzumaci bychom měli omezit i u těch, které zatím potíže s nadváhou nemají.

Stačí, když si uvědomíme, že v litru a půl coca coly je rozpuštěno mezi 25 až 40 kostek cukru! Pitný režim by měl být podle odborníku sestaven převážně z vody, ovocných či bylinkových čajů a v malém množství i nízkokalorických nápojů. Nabídnout jim můžeme i stolní, mineralizované a minerální vody.

Obézní dítě má těžký život

Děti samozřejmě trpí také tím, že ve společnosti jsou preferováni lidé štíhlí až velmi štíhlí. To je problém, který se týká nejen dospělých, ale s obdobnými potížemi se potýkají školáci i teenageři. "V poslední době se vyhrocují odmítavé postoje společnosti vůči obézním dětem a dospívajícím. Kult hyperštíhlosti ovlivňuje nejen mínění, ale také skutečné chování rodičů, vrstevníků, vychovatelů i pedagogů," uvádí psycholožka Zdeňka Sládečková.

"A takovému negativnímu hodnocení se nemůže dětská psychika ubránit. Obézní dítě se časem dostane do pozice bezmocného, napadaného a stále ze společnosti ostatních vylučovaného jedince. Prožívá dětství mnohdy i dospívání pod mimořádným tlakem okolí. Pro dítě, které okolí stále odmítá, se stává jedním ze způsobů kompenzace této situace jen chvíle, kdy si dopřeje něco dobrého k jídlu či sladké pití."

Obezita přináší závažné potíže

Zdravotní rizika představují onemocnění kloubů, skolióza, nepravidelná menstruace, poruchy ve fungování pohlavních orgánů. V dospělosti srdečně cévní onemocnění, diabetes atd.

Sociální problémy - podceňování, zesměšňování a osobní útoky v dětství přinášejí v dospělosti ohrožení všech složek života - profesního, partnerského, sexuálního i osobního.

Psychologické obtíže - vyčleňování tlouštíka na okraj společnosti má za následek jeho citové strádání a frustraci. Tato situace vyvolává u dětí někdy agresivitu, jindy deprese. Mnohdy dochází k poruchám příjmu potravy bulimii či anorexii. Potíže je mohou dohnat až k sebevraždě.

Úkoly pro rodiče
*Situaci dítěti usnadníme, když se pokusíme zavést některé změny také do života celé rodiny.
* Ke společné snídani bychom všichni měli vypít šálek polotučného mléka nebo ovocný čaj.
* Na svačinu mu k pití připravíme minerální nebo stolní vodu, bylinkový nebo ovocný čaj či ředěný přírodní džus.
* Dbáme na to, aby si s sebou na hodiny tělesné výchovy nebo na sportování bralo, a také pilo neslazené tekutiny.
* Osobní příklad je nejúčinnější, proto bychom doma měli mít pokud možno pouze neslazené a nealkoholické nápoje.
* Rodiče by se měli snažit dávat přednost zdravému životnímu stylu a učit to také svoje děti.
* Je třeba myslet na to, že děti přijímají tekutin málo. Pokud totiž nemají pocit žízně, nepijí. Vypít by ale měly ve věku od sedmi do deseti let asi 60 ml na kilogram tělesné hmotnosti. To znamená asi 1,8 litru. Ve věku 11 až do 18 let potřebuje organismus asi 50 ml na kilogram tělesné hmotnosti, to je 2,2 litru. V úvahu je také třeba brát roční období a tělesnou zátěž. V horku a při sportování je nutné dodat organismu více tekutin.
* Pokusíme se dohodnout s vedením školy, aby nápoje, které se v školních automatech běžně prodávají, byly nahrazeny méně kalorickými.

Voda nás provází celý život

Rozhoduje o našem zdraví, výkonu a v neposlední řadě i o naší postavě. Udržuje mentální i fyzický výkon organismu na optimální úrovni. Pokud ztratíme 6 % vody z těla, náš výkon poklesne o celých 30 %. Dostatek vody nás také chrání před různými nemocemi. Typickým onemocněním způsobeným sníženým přísunem tekutin jsou např. choroby ledvin.

Reklama

Související články

Jak pomoci hyperaktivnímu dítěti

Zdeptaní rodiče, naštvaný učitel a nešťastné dítě. To je typický obrázek situace kolem děcka, které trápí porucha pozornosti a hyperaktivita. Rodiče hledají...

Při nákupu s dětmi se nemusíte stresovat

Jsou rodiny, pro které se velké nákupy staly oblíbeným způsobem trávení volného času a rády je absolvují i tehdy, když to není nutné. Často s sebou berou...

Výběr článků

Načítám