Hlavní obsah

Pozor na prázdninové úrazy dětí

Tolik očekávané letní prázdniny bývají pravidelně i obdobím, kdy se stává nejvíce dětských úrazů. Radost z volných dnů tak může přerůst ve velmi ošklivý zážitek na celý život. Nejčastějšími prázdninovými úrazy dětí jsou zlomeniny zápěstí, lokte, hlezna a klíční kosti, následují za nimi poranění hlavy a mozku. Způsobují je zejména pády z kola a výšek.

Článek

"Zlomeniny jsou nejčastějšími úrazy dětí během celého roku - tvoří  93 procent všech dětských úrazů, tři procenta tvoří lehká poranění hlavy a mozku, dvě procenta pak poranění hrudníku a břicha, jedno procento těžší poranění mozku.

Poranění hlavy při pádu z kola lze přitom zamezit nošením přilby. Je schopna zabránit vážnému poranění mozku v 95 procentech případů, říká přednosta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie pražské Thomayerovy nemocnice Petr Havránek.

Dalšími typy úrazů, které se vyskytují, je tonutí. Přibývá případů, kdy malé dítě spadne do bazénu a topí se.

Velmi nepříjemné bývají též popáleniny, a to jak od slunce, tak táboráku, a poranění hrudníku a břicha, které si děti způsobí pády nebo při dopravních nehodách, poznamenal Havránek.

V Česku je stále nedostatečná prevence úrazů

V Česku na následky úrazů ročně zemře 300 dětí, je to přibližně třikrát víc než například ve Švédsku nebo Rakousku. Další tisíce dětí mají trvalé zdravotní následky. "Vysoký počet úmrtí není daný kvalitou lékařské péče, ta je srovnatelná se zahraničím. Problém je v nedostatečné prevenci, například v nošení přileb při sportu nebo používání zádržných systémů v autech," poznamenal Havránek. Rizikovým faktorem je i to, když není dítě pod dozorem, pak se nechá zlákat k činnostem, které nejsou bezpečné a může si při nich ublížit.

V dětském traumacentru Thomayerovy nemocnice ročně hospitalizují 3500 dětí, polovina z nich se léčí s úrazem. Tento poměr je stejný i v létě. Podle Havránka lze ale velmi těžko obě období srovnávat, protože o prázdninách je v hlavním městě méně dětí. Běžné lehčí úrazy proto ošetřují lékaři v menších nemocnicích, k nim na oddělení se dostanou jen školáci s vážnými poraněními.

Lékaři v traumatologickém centru operují jen osm procent zlomenin, 20 až 30 procent těžších poranění mozku a šest procent poranění hrudníku a břicha. Podle Havránka se operují jen nejtěžší případy. Léčba konzervativní, tedy bez operace, je k pacientům šetrnější, ale v mnoha případech dražší než chirurgický zákrok.

V České republice je osm dětských traumatologických center, kde pečují o děti do 15 let se závažnými poraněními. Péče o takové pacienty je finančně náročná a tato oddělení nejsou nijak finančně zvýhodněna, uvedl ředitel Thomayerovy nemocnice Petr Malý.

Reklama

Související články

Dětské úrazovosti je možné předcházet

Až tři sta dětí každý rok zemře v České republice na úrazy. Další tisíce končí po úraze s trvalými následky, například ztrátou končetiny, zraku nebo sluchu,...

Zranění může ve vteřině zcela změnit život

Každý rok u nás na úrazy zemře asi tři sta dětí. Další tři tisíce jsou trvale postižené. Úraz se stane během vteřiny, ale nese s sebou mnoho následků. Bolest...

Výběr článků

Načítám