Hlavní obsah

Pohyb je dětem vlastní, ale zdravá strava ne

Novinky, Agáta Fischerová

S pohybovými aktivitami dětí to není zdaleka tak špatné, jak bychom z jejich „věčného“ vysedávání u počítače mohli usuzovat. Většina pravidelně sportuje, více než polovina z nich minimálně dvakrát týdně. Daleko horší je však jejich způsob stravování – ten je bohužel spíše nezdravý.

Článek

Ankety, která byla součástí zastávek druhého ročníku Jízdy kuchařů YesNeYes v rámci celostátního edukačního projektu Žij Zdravě financovaného VZP, se zúčastnily téměř dvě tisícovky jedenácti až patnáctiletých žáků základních škol a víceletých gymnázií z celé České republiky.

Je zarážející, že ačkoli 60 procent z nich tvrdí, že dává přednost zdravé výživě, v jejich jídelníčku převládají jídla typu fast food (hamburgery, hranolky, pizza) nebo kalorické bomby takzvané tradiční české kuchyně.

Čtvrtina současných školáků navíc vůbec nesnídá a pětina nechodí na obědy do školní jídelny a radši si v poledne koupí něco podle vlastní chuti – což jsou obvykle právě hamburgery atd..

Nemluvě o nedostatku ovoce a zeleniny – snídani doplňují u pouhých deseti procent dětí, dopolední svačinu u 25 procent. Právě tyto okolnosti jsou podle MUDr. Jitky Housové, Ph.D. z III. Interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze hlavní příčinou alarmujícího nárůstu počtu obézních dětí.

Se sportem je to o něco lepší

Školáky nejvíc baví fotbal, lyžování, bruslení, plavání, cyklistika a v poslední době (zřejmě díky popularitě Star dance) také tanec.

Přesto zhruba 16 procent dotazovaných uvedlo, že nesportuje vůbec – nebo pouze v rámci tělesné výchovy ve škole. A i ti „pohyblivější“ by podle MUDr. Martina Matoulka, Ph.D. z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN měli omezit čas strávený u počítače (přes 20 procent u něj sedí více než tři hodiny denně!) a víc se věnovat sportování.

„Pro děti je důležité zvýšit energetický výdej aktivitami ve volném čase. Je potřeba, aby se do tohoto snažení zapojila celá rodina a aby byl pohyb spojen s příjemným – emotivním – prožitkem. Děti si tyto pozitivní emoce jinak nahrazují například prostřednictvím počítačových her. Únava a příjemný pocit po tříhodinovém hraní jsou totiž srovnatelné s pohybem nebo sportovním utkáním po stejně dlouhou dobu. Ale účinek na zdraví je výrazně horší,“ říká MUDr. Matoulek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám