Hlavní obsah

Po čem touží české matky

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být matkou je úžasná věc. Rodičovství dává našim životům zcela jiný rozměr a charakter. Ale ruku na srdce – každá žena po nějaké době zažívá „rodičovskou ponorku“, ve které se do popředí jejího života dostávají zcela jiné tužby. Jaké to jsou? Pokusili jsme se sestavit jejich seznam a požádali psycholožku Renátu Faltýnovou z internetové poradny Feedo.cz, aby nám vysvětlila, proč přicházejí a co s nimi dělat.

Foto: Profimedia.cz

Víkend s kamarádkou pomůže nejen k relaxaci maminky, ale i k osamostatnění dítěte.

Článek

Mít chvíli pro sebe

Být chvíli bez dětí, partnera, hromady špinavého nádobí nebo koše nevyžehleného prádla.

Své vlastní potřeby staví maminky na pomyslném žebříčku priorit často až na poslední místo. Mají pocit, že dělat něco jen pro sebe, je ztrátou času. Pokaždé se objeví něco, co je v daný moment důležitější.

„Mít chvilku pro sebe je však nejen základem psychohygieny každé matky, ale i vhodnou prevencí vyhoření. To totiž může velmi rychle přijít, pokud žena ve snaze být dokonalou, věnuje veškerou energii pouze rodině, péči o domácnost a případně ještě kariéře,“ vysvětluje doktorka Faltýnová.

Být zase štíhlá a cítit se dobře

Zůstat atraktivní i po porodu je samozřejmě přáním většiny žen. Návrat na původní váhu se některým ženám povede hladce, jiné s tím bojují delší čas. Avšak počátky mateřství jsou samy o sobě dost náročné a přitom by ženy měly být v co největší psychické pohodě. Ta je pro budování vztahu mezi dítětem a matkou velmi důležitá. Stres kvůli postavě určitě ke klidu a spokojenosti nepřispívá.

V této situaci by měl být ženě oporou i partner, který by měl změnu postavy tolerovat. Vše má svůj čas. Až se matka adaptuje na novou situaci a do jisté míry se zautomatizuje v péči o dítě, může si vymezit čas například na cvičení.

Nakoupit jen to, na co mám právě chuť...

... a nemyslet na to, že dochází pleny, krupicová kaše, smetanové dezerty, pastelky…

Prostor vymezený k nakupování se s dítětem automaticky zkracuje. Je proto dobré si vždy dopředu napsat seznam toho, co je třeba obstarat a neztrácet pak čas v obchodě.

S nákupem navíc může pomoci i partner, který by měl být po narození dítěte více zapojen do péče o domácnost. A nákupy tak mohou připadnout zcela do jeho kompetence. Navíc celou řadu věcí lze dnes pořídit i velmi snadno přes internet s dovážkou až do domu.

Foto: Profimedia.cz

Cítit se pro (svého) muže opět atraktivní

– bez pozvraceného trička, nenalíčených očí, zlomeného nehtu a odrůstající barvy na vlasech.

Často se setkáváme s tvrzením, že ženy o sebe přestávají po porodu pečovat. Pravdou ale je, že narození dítěte znamená velkou změnu životního stylu celé rodiny a na péči o sebe někdy ženám nezbývá tolik času.

Pokud je partnerský vztah kvalitní a nespočívá pouze ve fyzické přitažlivosti, je i pro muže zpočátku pochopitelné, že žena nemusí být stále upravená tak, jak byl zvyklý. Na druhou stranu – péče o sebe by se měla postupem času stát součástí mateřství každé ženy. Být atraktivní maminkou totiž posiluje její sebevědomí a úctu k sobě samé.

Pořádně se vyspat – aspoň o víkendu

Nemožnost vyspat se podle svých potřeb je běžnou součástí rané péče o dítě. Tento spánkový deficit samozřejmě velmi ovlivňuje psychiku člověka. Časem může přijít trvalá únava, podrážděnost a s ní i impulsivní reakce. Chronicky nevyspalá matka tak může neadekvátně reagovat na potřeby svého dítěte a případné zátěžové situace nezvládá tak, jak by mohla.

Je proto naprosto v pořádku, když si žena dopřeje společně se svým dítětem spánek i přes den namísto úklidu a vaření. O víkendu může péči o dítě v ranních hodinách převzít partner a nechat matku vyspat déle.

Mít čistý byt – protože i když uklidíte, do hodiny to zase vypadá, jako by u vás bouchla bomba.

Po narození dítěte je prioritou péče o něj a zachování klidné a pozitivní atmosféry v rodině. Od toho by se mělo odvíjet pořadí činností nezbytných pro fungování domácnosti. A právě úklid je často zmiňován jako práce, která může v tuto dobu poněkud ustoupit do pozadí. Čas strávený s dítětem je přeci jen lépe využitý nežli s prachovkou.

Ve slevách utrácet jen za sebe

Spokojená matka je základ fungující rodiny. Pokud k její pohodě přispěje i to, že si koupí něco na sebe, proč si to nedopřát. Zajištění dítěte je sice finančně náročné, ale na druhou stranu i matka se chce cítit dobře, a to, jak vypadá, následně přispívá k posilování jejího sebevědomí.

Foto: Profimedia.cz

Představa dokonalého otce

Odjet s kamarádkou na wellness víkend – nejlépe bez mobilu

Není vždy jednoduché odhadnout ten správný čas, kdy je už možné ponechat dítě například na víkend v péči otce či prarodičů. Často je to však spíše problém matek, než dětí samotných.

„Ženy mají obtíže se od dětí odloučit a ponechat je v péči někoho jiného. Je třeba si uvědomit, že čím ranější a častější kontakty má dítě s ostatními lidmi, tím více se posiluje jeho sociální zdatnost. Dítě se tolik nebojí a učí se rychleji navazovat vztahy. Díky „hlídání“ může poznat různé modely chování lidí a více se jejich nápodobou naučit. Víkend s kamarádkou tak pomůže nejen k relaxaci maminky, ale i k osamostatnění dítěte,“ dodává Renáta Faltýnová.

Večer se podívat na zprávy – aniž byste u toho musela vařit, uklízet, koupat, přebalovat…

Nejde asi o každodenní realitu, ale na druhou stranu ani o nesplnitelný sen. Například koupání se může stát večerním rituálem, který má na starosti pouze tatínek. Pro něj i pro dítě je to pak chvíle, která patří pouze jim a utužuje jejich vzájemný vztah.

Tento čas pak může žena využít například sledováním zpráv. To samé platí i pro večerní uspávání. Ideální variantou je střídání matky a otce. Nehrozí pak situace, že žena nemůže večer nikam odejít, protože dítě odmítá usínat s kýmkoliv jiným.

Bavit se opět o politice, kultuře, mužích, šéfovi v práci – vždyť ty stálé řeči o papání, blinkání a kakání nelze dlouho vydržet

Komunikace mezi partnery je základem fungujícího vztahu. Jestliže si partneři dlouhodobě nesdělují své osobní prožitky a emoce, automaticky se začínají navzájem vzdalovat. Později pak marně hledají, co mají ještě společného. Povídat si hlavně o dítěti je samozřejmé, není však třeba dlouhodobě rezignovat na témata, která před tím oba partnery zajímala a spojovala. Ano, dítě se sice po narození stane středobodem rodiny, ale ta stojí na pevných základech partnerského vztahu – a na to je třeba stále myslet.

Nepadnout do postele totálně ztrhaně – a ideálně před půlnocí…

Samozřejmě že na počátku mateřství může většina dní vypadat právě takto. Proto je třeba si říci o pomoc nejen partnerovi, ale třeba i prarodičům. Alespoň některé dny pak mohou být pro matku méně náročné a může fungovat i ve večerních hodinách.

Více informací a rad v péči o miminka naleznete na http://www.feedo.cz/poradna či  www.ulekare.cz.

Reklama

Související články

Mýtus zvaný dokonalá matka

Žena, která se s lehkostí dokáže postarat o děti, napsat s nimi úkoly, uvařit a ještě se plně věnovat partnerovi, by mohla být s klidem označována za dokonalou...

Rodit, či nerodit doma - téma současnosti

V Česku bude poprvé řešit soud to, kdo je zodpovědný za komplikace při jednom z domácích porodů, které vyústily v trvalé postižení dítěte. Nad porody mimo...

Líný rodič je klíčem k pohodovému dětství

"Moje dítě má každý den jeden až dva kroužky a o víkendech máme celá rodina vždycky úplně nabitý program. Vážně toho je tolik, že vůbec nic navíc nestíháme"....

Výběr článků

Načítám