Hlavní obsah

Otec na rodičovské dovolené

Rodičovská dovolená může pro otce znamenat nutnost i životní styl. Vyplývá to ze sociologických studií i z odpovědí samotných otců. Většímu počtu tatínků v domácnosti brání podle odborníků zažité stereotypy, ale i ekonomické podmínky. Muži totiž stále berou více peněz než ženy na obdobných pozicích. V současné době tvoří asi 1,35 procenta všech osob, které pobírají rodičovský příspěvek.

Článek

Mužům v domácnosti se věnuje cyklus dokumentárních filmů Táta jako máma, který dnes novinářům představili jeho tvůrci. Česká televize uvede první díl v neděli.

Jiří Burgerstein, jeden z otců, kteří vystupují ve filmu, pracuje v Německu. Má tedy možnost srovnání. "V Německu otec, který pečuje o děti, nikomu nepřišel divný," řekl Burgerstein. Na české vesnici ale vzbudil jeho příchod v devadesátých letech údajně poprask. Místní ženy podle něj nevěřily, že se o dítě dokáže postarat. Burgerstein připustil, že mu tato situace vyhovovala. "Rád provokuji," dodal. Jeho žena se krátce po porodu chtěla vrátit na univerzitu, kde pracovala, s dětmi proto zůstal doma on.

Podle sociologů jde o typického muže na rodičovské dovolené. Odcházejí na ni spíše starší a vysokoškolsky vzdělaní muži či manželé vysokoškolaček. Zatímco mezi ženami na rodičovské tvořily v roce 2003 vysokoškolačky asi 10 procent, obdobné vzdělání mělo 36 procent mužů, kteří se rozhodli zůstat s dítětem doma, uvádějí sociologové.

Rodičovskou dovolenou si u Petra Sedlačka vynutilo postižení jeho trojčat. "Žena by to asi fyzicky neutáhla," popisoval. Sedlačko s nimi pravidelně cvičil, na rehabilitace je nosil ve vaku. "Denně jsem propotil několik triček," vyprávěl. Připustil ale i to, že při rozhodování, kdo půjde na mateřskou, hrály důležitou roli i ekonomické důvody. Pracoval ve státní sféře, zatímco jeho manželka v soukromé firmě. 

Často rozhoduje výše příjmů každého z partnerů

Na rodičovskou odcházejí podle odborníků často muži, kteří vydělávají méně peněz než jejich partnerky či nemohou najít vhodné zaměstnání. Podle Olgy Nešporové z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí ale vstupuje do hry více faktorů. Pro čtvrtinu mužů, které v rámci svého výzkumu zpovídala, bylo důvodem odchodu na rodičovskou přání být s dítětem doma.

Větší zapojení mužů do péče o dítě vyžaduje podle ní delší dobu. Usiluje o to i koncepce rodinné politiky, kterou loni na podzim schválila vláda. Skandinávské státy se snaží přitáhnout otce k domovu od sedmdesátých let. Výrazněji zde ale podíl mužů opouštějících na čas zaměstnání, aby pečovali o své malé dítě, vzrostl až v devadesátých letech, upozornila výzkumnice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám