Hlavní obsah

Ostravská porodnice hlásí rekordní počet dvojčat

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordních 16 porodů dvojčat hlásí za červenec Gynekologicko-porodnická klinika Fakultní nemocnice Ostrava (FNO). V průběhu jediného dne pak z porodního sálu odjíždělo s čerstvě narozenými dvojčaty dokonce pět maminek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vedoucí lékař porodních sálů Richard Špaček zkonstatoval, že za dobu jeho více než třináctiletého působení na klinice podobnou situaci nezažil. Všechny děti i jejich maminky jsou v pořádku a ve většině případů nepotřebují intenzivní péči.

„Takováto situace nám samozřejmě dělá obrovskou radost. Musím ale připomenout, že u vícečetných těhotenství mohou nastat komplikace, a to zejména v situaci, kdy se plody v děloze dělí o společnou placentu. V takovýchto případech by těhotná žena měla být rozhodně sledována v perinatologickém centru,“ upozornil lékař.

Muž po porodu zjistil, že je otcem pouze jednoho z dvojčat

Koktejl

Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FNO Ondřej Šimetka dodal, že za celý loňský rok u nich bylo 103 porodů dvojčat a jedna trojčata. „Těší nás, že téměř 40 procent žen porodilo spontánně, což je vynikající číslo, protože republikový průměr je přibližně 20 procent,“ podotkl Šimetka.

„Z nyní 16 dvojčat šlo v devíti případech o dva chlapce a v šesti případech o dvě holčičky. Pouze jedna dvojčata jsou smíšená, tedy chlapec a holčička. Zajímavostí jsou jména dvou dvojčat, a to Lilith a Elizabeth,“ upozornila mluvčí FNO Iva Piskalová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám