Hlavní obsah

Odměňování dětí sladkostmi může mít vážné zdravotní následky

Novinky, bok

Pochválení potomka, pokud udělá něco správně, je jistě od rodičů záslužným činem, který navíc děti povzbudí v další práci a podpoří i jejich sebevědomí. Občasné odměny také nejsou na škodu, pozor ale na to, čím odměňujete. I s dobrým úmyslem totiž může napáchat víc škody než užitku.

Foto: Profimedia.cz

Občasné odměňování sladkostmi není nijak výrazně na škodu, neměl by se z toho ale stát každodenní rituál.

Článek

Jsou situace, kdy i dítě musí vyvinout velkou dávku snahy, aby dosáhlo vysněného cíle či výsledků. A to ať už se jedná o první krůčky, nebo později o studijní a sportovní výsledky. V takových případech je slovní pochvala jistě na místě, dítě tím povzbudíte a přesvědčíte ho o své podpoře.

Při věcném odměňování ale pozor na sladkosti. I když vám budou děti jistě vděčné, může se u nich v pozdějším věku toto "vstřícné gesto" projevit v podobě nadváhy nebo naopak poruchy příjmu potravy. Z průzkumu, který si na toto téma nechala zpracovat britská obezitologická společnost, totiž vyplynulo, že právě takovéto odměňování praktikuje stále více rodičů. A to nejen v situacích, kdy se dítěti něco úspěšně povede, ale i jako formu "úplatku", když například zlobí.

Nebezpečný "dobrý" úmysl

Z podrobných zjištění vyplynulo, že u dětí, odměňovaných v mladém věku sladkostmi, bylo ve starším věku prokázáno čtyřikrát vyšší riziko obezity, nebo přímo její výskyt, a to většinou obezity nadměrné. Tito lidé také mnohem častěji řešili krizové situace, kdy se buď trápili nadměrným hladem ve snaze alespoň trochu zhubnout, nebo naopak trpěli nekontrolovatelnými záchvaty mlsání. Oba tyto stavy jsou pro zdraví velmi nebezpečné.

Doktor James Stubbs k dané problematice dodal: "Neznamená to, že byste neměli své děti odměňovat sladkostmi vůbec, občasná sladkost nevadí, i když je nezdravá. Jde spíše o to, upozornit ty rodiče, kteří tento způsob volí jako rychlou možnost, jak své děti odměnit nebo uklidnit. V této fázi totiž dětem zakládají na budoucí zdravotní problémy, i když to jistě není jejich úmyslem."

Anketa

Jak často odměňujete své děti a čím?
Chválíme především slovně
63,8 %
Jako odměnu vybíráme spíše malý dárek
36,2 %
Celkem hlasovalo 7699 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zkrotit chuť na sladké

Nemůžete si odpustit sladkosti, a přesto byste rádi zhubli? I pro vás existuje řešení, jak své chutě dostat pod kontrolu. A to odpočinkem a vyváženým...

Výběr článků

Načítám